Италианският орган за защита на конкуренцията наложи глоби на обща

...
Италианският орган за защита на конкуренцията наложи глоби на обща
Коментари Харесай

Италия глоби с 200 млн. евро Amazon и Apple

Италианският орган за защита на конкуренцията наложи санкции на обща стойност над 200 млн. евро на Amazon и Apple в границите на най-новите дейности, подхванати против американските софтуерни колоси в Европа по отношение на техните бизнес практики.

Надзорният орган подреди на Apple да заплати 134,5 млн. евро, а на компанията за електронна търговия Amazon - 68,7 млн. евро за нарушение на законите на Европейски Съюз посредством ограничавания, които ощетяват продавачите на артикули на Apple и Beats, съобщи БГНЕС, цитирайки Агенция Франс Прес.

Големите американски софтуерни компании са изправени пред голям брой антитръстови провокации в Европа - метод, който се следи от близко от регулаторните органи във Вашингтон, заречен да ускори контрола върху софтуерната промишленост.

 {{ otherArticle[0].article.title }}
Прокуратурата в американския щат Охайо заведе дело против Fac...

Италианският контролен орган съобщи, че договорката от 2018 година сред двете американски компании е " забранила на формалните и неофициалните дистрибутори на артикули на Apple и Beats да употребяват Amazon.it, позволявайки продажбата на тези артикули на този пазар единствено на Amazon и на определени страни по дискриминационен метод ". Целта е била да се ограничи броят на търговците на дребно и да се лимитират трансграничните продажби. Споразумението вещаеше неприятни вести за потребителите, защото най-малко 70% от електронните артикули, закупени в Италия, са закупени от Amazon.

Надзорният орган съобщи, че инспекцията му е въодушевила антитръстовите органи на Германия и Испания да " стартират сходни процедури ".

Глоби и налози

 {{ otherArticle[0].article.title }}
Италианският поръчител за конкуренцията и пазара (AGCM) наложи санкция от над 100 милиона евро (102 084 4...

Репресиите против огромните софтуерни компании могат да доведат до раздробяване на най-големите платформи, като Европа продължава с антитръстовите правосъдни каузи, а американските законодатели плануват стъпки за улеснение на антитръстовото правоприлагане.

Глобата за Италия идва единствено две седмици откакто съдът на Европейския съюз отхвърли жалбата на Гугъл против антитръстова санкция в размер на 2,4 милиарда евро.

Гигантите Гугъл, Apple, Фейсбук, Amazon и Microsoft - наричани общо GAFAM, са упрекнати в задушаване на конкуренцията, неплащане на задоволително налози, кражба на медийно наличие и опасност за демокрацията посредством разпространяване на подправени вести.

Критиците на огромните софтуерни компании желаят Apple и Гугъл да разхлабят хватката на своите онлайн пазари за приложения; повече конкуренция на пазара за цифрова реклама, доминиран от Гугъл и Facebook; и по-добър достъп на трети страни-продавачи до платформата за електронна търговия на Amazon.

По отношение на данъчното облагане Италия, Франция, Германия и Испания завоюваха огромна победа през юни, когато най-богатите страни от Г-7 се споразумяха за минимална световна ставка на корпоративния налог за най-големите компании в света, измежду които са и американските софтуерни колоси. Оттогава близо 140 страни поддържаха 15-процентния налог. Реформата има за цел да постави завършек на практиката на огромни компании като Apple и Гугъл да укриват облагите си в страни с ниски налози.

Европейски Съюз също по този начин показа проекти за големи санкции в размер до 10% от продажбите на софтуерните компании, които нарушават разпоредбите за конкуренция, което може да докара даже до тяхното раздробяване.

Италианската асоциация на потребителите Codacons побърза да приветства санкцията против Apple и Amazon, като съобщи, че " всяко ограничение на достъпа на операторите до платформите за електронна търговия съставлява щета за потребителите ".
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР