Италианският министър на вътрешните работи Матео Салвини каза, че е

...
Италианският министър на вътрешните работи Матео Салвини каза, че е
Коментари Харесай

Матео Салвини обвинява Франция за хаоса в Либия

Италианският министър на вътрешните работи Матео Салвини сподели, че е подготвен " скоро " да посети още веднъж либийската столица Триполи, където се водят кръвопролитни боеве, и насочи ново обвиняване против Франция за ролята й в хаоса, превзел страната, съобщи Франс прес, представена от Българска телеграфна агенция.

" Италия би трябвало да остане основна фигура в процеса на стабилизация в Средиземноморието ", съобщи тази заран в Туитър във връзка с Либия водачът на крайнодясната партия " Лига " и мощен човек в държавното управление в Рим.

" Лично аз съм разполагаем да поема някои опасности и да се върна скоро ", добави той.

Салвини показа видеоклип с изказване, направено в понеделник пред публицисти: " Очевидно има някои зад сегашните сражения. Това не става инцидентно. Страхувам се, че някой, по национални стопански аргументи, заплашва стабилността на цяла Северна Африка и затова и на Европа ".

" Мисля за някого, който отиде на война, въпреки че не трябваше да го прави. За някого, който дефинира датите за избори без да предизвестява съдружниците, Организация на обединените нации и либийците ", прибавя той във видеоклипа.

Когато публицистите питат министъра, който отхвърля да приема мигранти в италианските пристанища, дали Либия е задоволително несъмнено място, където да бъдат изпратени хората, избавени в морето, той дава отговор единствено: " Попитайте в Париж ".

В понеделник италианският министър на защитата Елизабета Трента напомни за " отговорността " на Франция за ролята й в интернационалната военна намеса против режима на полковник Кадафи през 2011 година

" Безспорно е, че през днешния ден тази страна се озовава още веднъж в тази обстановка, тъй като някой, през 2011 година е сложил ползите си на напред във времето ", написа министърът. През последните години Рим постоянно подлага на критика гневно Париж за либийския безпорядък и огромната миграционна вълна, която той предизвиква, напомня организацията.

Трента, както и Салвини, изключи намеса на италианските специфичните сили в Триполи, макар че сега Италия разполага с над 300 военни в Либия, натоварени да пазят болница в Мисрата и посолството в Триполи, както и да обезпечават логистична поддръжка на либийската брегова защита.

В изказване нощес италианският министър на външните работи Енцо Моаверо Миланези осъди насилието и удостовери " цялостната италианска поддръжка за законните либийски институции и Плана за деяние на Организация на обединените нации ".

Моаверо, който организира " дълъг телефонен диалог " с пратеника на Организация на обединените нации Гасан Саламе, възнамерява поредност контакти в идващите дни, в навечерието на интернационална конференция за Либия, планувана тази есен в Италия.

Непреставащите към този момент втора седмица въоръжени конфликти в Триполи са лишили живота на 50 души, а към 140 са ранени, заяви през днешния ден телевизионният канал " Ал Хадас " който се базира на либийското министерство на опазването на здравето, съобщи ТАСС.

Сред починалите има доста мирни поданици.

По информация от либийската столица през последните часове сраженията са се засилили, макар въвеждането на " специфични сили за удържане на предните фронтови линии, което даде опция за отбиване на воюващите страни на позициите южно от столицата, изгубени през последните дни ".

Боевете в Триполи избухнаха на 26 август. Няколко опита за реализиране на помирение се провалиха. В конфликтите вземат участие от едната страна 7-а пехотна бригада, в която множеството бойци са родом от град Тархуна ( на 60 км югозападно от столицата), а от другата - подразделения на батальона " Революционерите на Триполи ", подкрепян от фракции, които се подчиняват на приетото от международната общественост държавно управление на националното единение.

Тази бригада упорства за извеждане на нередовните формирования от столицата и дава обещание цялостното й пречистване от противозаконни въоръжени милиции.

Миналия четвъртък министър председателят Файез Сарадж подреди на командващия Източния и Западния окръг да реализира преустановяване на огъня и да принуди враждуващите страни да се върнат на позициите, заемани до началото на конфликтите. Премиерът даде период до 30 септември за осъществяване на постановлението му. От 2 септември в столицата на Либия и покрайнините й е в действие режим на изключително състояние.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР