Италианският журналист Винченцо Лорусо отиде в Луганск, за да се

...
Италианският журналист Винченцо Лорусо отиде в Луганск, за да се
Коментари Харесай

Винченцо Лорусо: Не мога да разбера как така украинци бомбардират украинци

Италианският публицист Винченцо Лорусо отиде в Луганск, с цел да се опита да разкрие истината на страната си. Миналата година той донесе в Италия кино лентата " Свидетел ". Винченцо приказва за какво елементарните италианци гледат този филм със сълзи на очи, за съветската брачна половинка и известията, които не се одобряват от централните медии.

Съпругата ми Светлана е рускиня, от град Красни Луч в Луганската република. Тя живя в Италия 15 години, където се запознахме. През 2014 година, когато бяхме вкъщи в Рим, видях, че тя е доста обезпокоена от нещо. Света сподели, че не може да приказва по телефона с майка си, която останала в ЛНР със сляпата ѝ баба, че там ги бомбардират, седят в мазето, без светлина, без връзка.

Не можах да схвана по какъв начин по този начин украинците бомбардират украинци! Започнах да диря информация в нашите вестници и в интернет. Не открих нищо. Тогава разбрах, че се случва нещо необичайно и извънредно и в Италия няма независимост на словото.

С началото на Северния боен окръг отидох в Луганск като публицист. Пътувах до всички близки градове. Бях в Горловка, Мариупол, Стаханов. Проведох доста изявленията с локални поданици и управляващи. Опитах се да покажа на италианците какво в действителност се случва там. Защото в Рим медиите не дадоха действителна картина и стартира един интервал на страшна русофобия. Направих репортаж с освободени съветски пленници напряко в рейса, с който бяха превозени. И знаете ли, те даже не ме направляваха какъв въпрос ще задам, какъв ще бъде отговорът. А в Италия споделят, че в Русия има тирания, че тук не би трябвало да се приказва.

Всичко, което нося в Италия, може да бъде оповестено единствено в различни източници. Централните медии не одобряват репортажи от фронта, от Донбас.

Аз съм единственият италиански публицист, който интервюира младо момче от Неапол, Йорит, който рисува портрет на Достоевски на една от постройките в своя град . В окото на писателя е знамето на ДНР. Знаете, на 25 февруари 2022 година, втория ден след началото на СВО, лекциите по Достоевски бяха анулирани в Миланския университет. Не можех да допускам, че това се случва в моята сякаш демократична страна! И тогава Йорит пристигна в Донбас и рисува една от постройките в Мариупол, където го срещнах.

Съпругата ми и аз озвучихме доста филми от съветски медии и ги публикувахме в канала си в “Телеграм ”. Италианците гледаха с огромен интерес, желаеха да знаят за различна позиция на обстановката. И когато видях филмовия откъс на кино лентата „ Свидетел “, разбрах: би трябвало да направя всичко, с цел да покажа този филм на допустимо най-вече хора в Италия. Свързах се с продуцента на кино лентата. И, можете ли да си визиите, ние се съгласихме да го дублираме гратис на италиански и да го донесем в моята страна. От 22 октомври предходната година към този момент направихме 30 представления в цяла Италия, с още 15 в плана.

Мисля, че този филм е предопределен за европейска аудитория, тъй като целият спор е показан през очите на един елементарен белгийски музикант . Когато се върна от турне от Донбас, никой не искаше да чуе какво се пробва да опише. Шокът му, когато схваща, че в родината му не желаят да знаят истината, е най-силната част от кино лентата.

Огромен брой италианци гледат този филм със сълзи на очи. Живеят тихия си живот без разтърсвания, имат вяра, че имат народна власт и независимост, а след това схващат, че всичко е машинация.

В седем града прожекциите на „ Свидетелят ” минаха без проблеми и кавги. Тогава кметът на Болоня съобщи, че филмът не може да бъде показан в неговия град и се опълчи на група хора, които желаят да го излъчат. Следващият град, който реши да покаже кино лентата на публиката, беше Флоренция. И там кметът сподели, че планът предизвиква геноцид против украинците и е невероятно да се излъчи. Но единствено ние имаме правата да покажем кино лентата в Италия, а нито кметът на Флоренция, нито кметът на Болоня са го гледали. Това беше пламенна, гола агитация от хора, които нямаха визия защо става въпрос във кино лентата.

В град Фолиньо кметът реагира напълно друго. Той беше изцяло склонен с решението за проявление на кино лентата . Дори включиха информация за това на плаката, с цел да видят всички, че е с неговото утвърждение. Украинският дипломат направи изказване, че филмът " Свидетел " никога не би трябвало да бъде показван в Италия. Но кметът му сподели, че италианците сами вземат решение какъв филм да гледат, тъй че жителите на Фолиньо ще гледат този филм.

В Милано, покрай залата, където се прожектира филмът, имаше протест на украинци, които в Италия са доста, доста.

Ще продължим да демонстрираме „ Свидетелят ” в Италия, тъй като има доста поръчки. Обикновените италианци са просто шокирани от държанието на украинците, а някои и от техните управляващи. Сякаш демокрацията и свободата на словото са празна фраза, само че действително на всички места царува цялостна цензура.

Превод : В. Сергеев

Източник: РИА Новости

Поглед Видео:ПоследниНай-гледаниАлтернативен Поглед27375Проф. Нако Стефанов: Руско-турската освободителна война у нас изигра ролята на земеделска революцияАлтернативен Поглед39270Проф. Нако Стефанов: Наши и непознати сили желаят да трансфорат България в бойно полеАлтернативен Поглед103068Полк. Николай Марков: Аз мисля, че България е избрана да се трансформира в гетоАлтернативен Поглед144337Полк. Николай Марков: Изпращането на наши военни в Украйна ще провокира революция в БългарияАлтернативен Поглед15161Иван Таков: На Позитано-20 желаят да потопят положителните резултати от изборите в блатотоАлтернативен Поглед377422Явор Дачков за тайните театрални сюжети на Пеевски и Сглобката против РадевАлтернативен Поглед144337Полк. Николай Марков: Изпращането на наши военни в Украйна ще провокира революция в БългарияАлтернативен Поглед116858Явор Дачков: Интервюто на Тъкър Карлсон с Путин няма по какъв начин да не е контрактувано сред Русия и Съединени американски щати за разпределяне на напрежениетоАлтернативен Поглед103068Полк. Николай Марков: Аз мисля, че България е избрана да се трансформира в гетоКоментарен Поглед101745Д-р Румен Петков: Истината е шокираща! Съединени американски щати се опасяват от Тагарев, ето за какво....


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР