Италианката Саманта Кристофорети, астронавт на Европейската космическа агенция (ЕКА), се

...
Италианката Саманта Кристофорети, астронавт на Европейската космическа агенция (ЕКА), се
Коментари Харесай

Саманта Кристофорети приземи мисия „Минерва“

Италианката Саманта Кристофорети , астронавт на Европейската галактическа организация (ЕКА), се завърна на Земята от Международната галактическа станция (МКС) дружно с астронавтите на НАСА Чел Линдгрен, Боб Хайнс и Джесика Уоткинс и  това постави точката и на нейната втора задача на МКС " Минерва ".
Стартът на " Минерва " бе на 27 април 2022 година, когато Кристофорети се насочи към МКС на борда на капсулата " Фрийдъм " на частната американска компания " Спейс Екс " от галактическия център " Кенеди " на НАСА.

На борда на МКС напролет Кристофорети бе посрещната от различен астронавт на ЕКА - Матиас Маурер от Германия.
Това бе важен миг от европейското наличие в космоса, означават от ЕКА на формалната си уеб страница.

Кристофорети и " Минерва " оставиха дълготраен отпечатък в галактическите проучвания. Италианската астронавтка взе участие в голям брой европейски и интернационалните опити в изискванията на безтегловност. Резултатите от тях имат значение в опазването на здравето. Експериментът по акустична диагностика изследва резултата от излагането на човешкия слух на разнообразни шумове.

Друг опит пък подаде значими данни за поддържането на мускулния тонус. Тестовете в региона на физиката на емулсиите имат значение в подобряването на софтуерните процеси в производството на храни. На проби бяха подложени метали и антимикробни покрития за повърхности, които ще се употребяват в производството и на галактически апарати, и в строителни действия на Земята.

Мисия " Минерва " ще остане в историята с първата галактическа разходка на Кристофорети на 21 юли, когато инсталира дружно с съветския космонавт Олег Артемиев роботизирана ръка европейско произвеждане. Италианската астронавтка стана първата европейка, излизала и работила в открит космос.

Тя се записа в историята и като първата европейка и пети представител на европейска страна като пълководец на Международната галактическа станция. Кристофорети пое ръководството на МКС на 28 септември тази година.

Кристофорети е пионер и в онлайн връзката с почитатели на Земята от Космоса. Тя стана първият астронавт, който организира научна връзка посредством ТикТок. От акаунта си там астронавтката показваше всекидневието си на борда на МКС в околоземна орбита, отговаряше на въпроси на почитателите си в обществената мрежа, известна измежду младежите по целия свят. Кристофорети има милиони почитатели в ТикТок.

Като покровител за женското здраве, Саманта Кристофорети взе участие в акции за остеопорозата и осведоми дамите за смисъла от положителното хранене и повдигането на тежести на млади години, с цел да се радват на здрави кости с придвижване на възрастта, показват от ЕКА. Кристофорети се включи виртуално в годишната конференция за видеоигри в Германия Геймском, стриймвана до десетки хиляди фенове, с цел да въодушеви заинтересуваните да влагат уменията си в науката.

Италианската астронавтка способства с задачата и за провокиране на интереса на девойките и младите дами към науката и технологиите. Тя въодушеви и нова кукла Барби, посредством която откри задочно връзка и с най-малките девойки по света.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР