IT секторът в България очаква тази година да отбележи 20%

...
IT секторът в България очаква тази година да отбележи 20%
Коментари Харесай

IT секторът очаква впечатляващ ръст от 20% през тази година

IT секторът в България чака тази година да означи 20% растеж на приходите си, с което ще усъвършенства представянето си в съпоставяне с предпандемичната 2019 г.  Тогава секторът посигна 18% напредък, докато през 2020 година - първата година на ковид, растежът бе 10%. 

" Индустрията пораства само с помощта на напъните на българските IT компании, които съумяват да се конкурират сполучливо на международния пазар. Ние сме 90% експортно-ориентирани и на процедура внасяме свежи пари в българската стопанска система ", разяснява пред БНР Доброслав Димитров ръководител на Българската асоциация на софтуерните компании (БАСКОМ).

Тази година софтуерните специалисти вече наброяват 45 хиляди, оповестиха от БАСКОМ. Това е с към 7000 души повече от предходната година. 

IT секторът обаче е обезпокоен, че може да изгуби част от кадрите и вложителите, поради политиката на страната непрекъснато да усилва оптималния застрахователен приход. Служебният вицепремиер и обществен министър Гълъб Донев, както и новият финансов министър Валери Белчев, вече обявиха, че се обмисля за следващата година повдигане на тавана, върху който се внасят вноските за пенсии, здраве, безработица и прочие В момента той е 3000 лева, а синдикатите упорстват през 2022 година да стане 3600 лева

Всяко нарастване на оптималния застрахователен приход се отразява значително върху IT секторът, където възнагражденията на по-голямата част от заетите са над 3000 лева. По данни от началото на тази година междинната заплата в сектора е малко над 4100 лева По-висок максимален осигурителен приход значи повече разходи за работодателите и понижаване на чистото заплащане за служащия, в случай че то не бъде обезщетено с по-висока заплата.

" Държавата вместо да мисли по какъв начин да увеличи броят на високоплатените IT експерти, се пробва да ги накаже с по-голяма данъчно-осигурителна тежест ", разяснява Димитров.  И прибавя: " Ние напълно сме на ярко, внасяме три пъти повече налози и осигуровки, в сравнение с е междинното за страната. " От БАСКОМ показват, че IT браншът тази година ще обезпечи приблизително 23 000 лв. в бюджета посредством всяко едно работно място.

Според бизнес организацията усилията за повече доходи в бюджета, с които да се заплащат нарасналите пенсии, обществени заплащания и ковид-помощи, би трябвало да се насочат към стесняване на сивата стопанска система. Наред с това страната би трябвало мисли и за тласъци за браншовете с най-висока добавена стойност, като да вземем за пример данъчни облекчения или освобождение за прочут интервал на заплащането на осигуровки и налог общ приход.

" Импровизирани действия като повдигане на оптималния застрахователен приходи елементарно могат да подбуден младите IT специалисти да изоставен страната, а български софтуерни компании да се реалокират, да вземем за пример в Румъния, където секторът към този момент получи държавни гаранции за данъчно-осигурителна предвидимост ", показват от БАСКОМ.

IT секторът за следващ път слага въпроса за какво не се позволява да бъде представен на масата за договаряния сред обществените сътрудници и да защитава ползите си. Преди две години бе създадена Българска работодателска асоциация " Иновативни технологии " (БРАИТ), която сплотява софтуерните експерти с още няколко сектора , свързани с нововъведения и високи технологии. Това обаче срещна мощен отпор от сега показаните работодателски организации в съвета за тристранно съдействие.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР