ИТ секторът е водещ в страната, като формира 12% от

...
ИТ секторът е водещ в страната, като формира 12% от
Коментари Харесай

Недостигът на ИТ кадри – национален въпрос в Израел

ИТ секторът е водещ в страната, като образува 12% от брутния вътрешен артикул и е виновен за 43% от износа, съгласно отчет на министерството на стопанската система

През последните години Израел се старае да намира способи да компенсира неналичието на чиновници, създавайки интензивни обучителни „ лагери “ и „ академии “ (източник: CC0 Public Domain)

Ръстът на мощния високотехнологичен бранш в Израел също страда от дефицит на ИТ експерти, както и в доста страни по света. За Израел обаче това е водещ бранш на стопанската система, формиращ над една десeта от Брутният вътрешен продукт и над 40% от износа. Затова страната извежда казуса на напред във времето като „ в действителност народен въпрос “.

Високотехнологичният бранш на Израел е промишленост, която не инцидентно е спечелила на страната прозвището „ стартъп нация “. В това отношение тя се счита за международен водач. Нейните 7000 локални високотехнологични компании и десетки центрове за проучвания и развиване на задгранични компании са месторабота на 280 000 израелци.
още по тематиката
ИТ браншът образува 12% от брутния вътрешен артикул на Израел. Високотехнологичният бранш е виновен за 43% от износа, съгласно министерството на стопанската система.

Но до момента в който абсолютният брой на израелците, работещи в региона на високите технологии, се е нараснал през последните пет години, съгласно отчет на Израелския орган за нововъведения и Неправителствени организации „ Start-up Nation Central “, в локалната промишленост има 15 300 свободни работни места. Този дефицит може да попречи на по-бързото развиване на бранша на високите технологии.

„ Технологичният бранш е главният евентуален мотор на растежа на израелската стопанска система “, споделя Юджийн Кандел, началник на „ Start-up Nation Central “ и някогашен началник на националния стопански съвет на Израел, представен от phys.org. „ Необходимият напредък ще бъде неосъществим, в случай че броят на ИТ чиновниците в страната е непълен. “

През последните години Израел се старае да намира способи да компенсира неналичието на чиновници, създавайки интензивни обучителни „ лагери “ и „ академии “ за обезпечаване на софтуерно образование, аутсорсвайки част от работата в други страни, осигурявайки визи за кадърни задгранични експерти, увеличавайки вложенията във висшето софтуерно обучение.

Преобладаващото болшинство от израелците, работещи в ИТ бранша, са мъже-евреи, като се изключи ултра-православните мъже, които всекидневно биват обучавани основно в религиозни науки, а не на британски, математика или други предмети, нужни за технологично-ориентирана кариера. Арабите съставляват едвам 1,4% от високотехнологичната работна мощ, а ултра-православните мъже и дами – единствено 0,7%.

Жените като цяло са незадоволително показани в сектора, се споделя в отчета, без да се прецизират аргументите за това. Според документа, въпреки че дамите съставляват 30% от високотехнологичните чиновници, дамите са едвам 23% от главните софтуерни специалности, като да вземем за пример софтуерни инженери, и единствено 16% от управителните длъжности.

„ Потенциалът на дамите в технологиите евентуално е двойно по-голям, защото девойките са съвсем половината от всички студенти, учещи в гимназии с разширено проучване на математика “, се споделя в отчета.

Необходимостта от увеличение на броя на ИТ чиновниците е „ в действителност народен въпрос “, споделя Наоми Кригър Карми, началник на отдела за публични провокации на Израелския орган за нововъведения. „ Няма вълшебна пръчица “добавя тя, наблягайки, че са нужни „ обединени решения “.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР