Историята на винарската изба Black Sea Gold в Поморие започва

...
Историята на винарската изба Black Sea Gold в Поморие започва
Коментари Харесай

Black Sea Gold стана на 90 години

Историята на винарската маза Black Sea Gold в Поморие стартира през далечната 1932 година Но регионът е фамозен със своите виновност още от антични времена, а винопроизводството постоянно е било част от бита на хората, които са живели по тези места.

Тази традиция продължава до ден сегашен! Не са доста компаниите в България, които могат да се похвалят с толкоз дълъг живот. Със забележителна резистентност, която им оказва помощ да оцелеят при всички провокации на историята. Да запазят в продължение на десетилетия обичаните марки на генерации българи. Като да вземем за пример емблематичната ракия " Бургас 63 ", която тази година също чества 25 години, както и " Поморийска гроздова " и " Бургаска мускатова " - марки на близо 40 години. И в това време непрекъснато да радва своите клиенти с нови виновност от най-голям клас.
-->
За предишното и бъдещето на компанията в навечерието на нейната 90-годишнина описват двамата изпълнителни шефове - Йордан Чорбаджийски и Христо Янков.

 
Христо Янков: " Бургас 63 " е международно приета българска ракия, брендитата ни са конкурентни на френските коняци Еликсирите ни са носители на над 250 награди от най-престижните интернационалните състезания, споделя Йордан Чорбаджийски
 

Йордан Чорбаджийски е изпълнителен шеф и член на УС на Black Sea Gold Pomorie, като преди този момент е заемал и други управителни позиции в избата. Носител на премията в категория " Търговия и услуги " от състезанието " Мистър и Мисис Икономика " 2019 година Той е и ръководител на УС на Националната лозаро-винарска камара и зам.-председател на Националния съвет по храните. Роден е на 07.08.1982 година в София. Завършил е Финанси и Икономика на търговията в Стопанска академия " Димитър А.Ценов " - Свищов.

 

 

 

 

Христо Янков е изпълнителен шеф и член на Управителния съвет на Black Sea Gold Pomorie. Преди това е бил шеф " Производство " и началник направление " Първично винопроизводство.  Роден на 11.04.1971 година в гр. Айтос. Завършил ВИХВП - Пловдив, Технология на виното и високоалкохолните питиета.

 

 

 

- Разкажете повече за историята на Black Sea Gold. Какви са били последните 90 години за винарната?

- Христо Янков: Основна причина за дългата история на " Златото " е неповторимият тероар в региона на Поморие. От вeкове той е фамозен със забележителни винени обичаи и богата история. Вино се е произвеждалo по Южното Черноморие още от времената на траките. В древността поморийските виновност са се пили на царските трапези в Древна Троя, а през междинните епохи те са се популяризирали във Венеция и Генуа. Винопроизводството постоянно е било част от бита и живота на хората, населявали нашите географски ширини. Това не е инцидентно. Поморие получава най-вече слънчеви дни от цялото Българско Черноморие. А в композиция със солените минерално-песъчливи почви, се получават отлични условия за извличане на висококачествено грозде.

- Йордан Чорбаджийски: За 90 години поморийската маза е предходна през три разнообразни публични строя - монархия, планова стопанска система и пазарна стопанска система. Не са доста сдруженията в България, които са основани толкоз отдавана и минали през провокациите на времето. Традицията на винопроизводство е непокътната и е предизвикала основаването на първата модерна маза в Поморие през 1932 година, на която правоприемник е Black Sea Gold. Между 44-а и 90-а година на 20-ти век сме били измежду най-големите експортьори на виновност и бренди за Източна Европа. Бурно е развиването на винарата и през последните 30 години, а сериозен подем получава предприятието след приватизацията му от " Феста Холдинг ". Последните години направихме съществени вложения в индустриалната база и в лозята, с цел да отговаряме на най-високите стандарти и да увеличим потенциала на произвеждане.

- Каква е тайната да сте на пазара към този момент толкоз години?



- Йордан Чорбаджийски: Тайната на триумфа въобще не е загадка: звучи тривиално, само че трудът и постоянството са в основата да бъдем толкоз години измежду водачите в сектора. Другият фактор е еластичност и акомодация към търсенето на потребителите. Пазарът на виновност и спиртни питиета е извънредно динамичен. Българинът построява все по-висока винена просвета и ние като производител не можем да си позволим да разочароваме потребителите. Стремим се да сътворяваме питиета с извънредно добър баланс сред цена и качество, който да дава отговор на високите критерии на Негово величество  потребителя!

- Христо Янков: Аз като технолог бих добавил, че за триумфа са нужни непрекъснатата самокритичност, която екипът демонстрира в процеса на основаването на всяка напитка. Създаваме новите виновност и високоалкохолни питиета - непрекъснат блян да сме по-добри от миналата година.

- Кои са топ-брандовете на Black Sea Gold? Как успявате да задържите интереса на потребителите?

- Йордан Чорбаджийски: Сред безспорните бестселъри са " Бургас 63 ", " Бургаска мускатова " и " Поморийска гроздова ". Вероятно огромна част от потребителите не знаят, че емблематичната ракия " Бургас 63 " тази година също чества - става на 25 години. А " Поморийска гроздова " и " Бургаска мускатова " са марки на близо 40 години. Популярните винени марки в нашето портфолио са сериите виновност " Пентаграм ", Salty Hills " и " FIND ME ". Последният е най-новото попълнение във виненият ни азбучник. Напитките носят характера на Поморийския тероар. Отличават се със прохлада и минералност. Вината ни са носители на над 250 награди от най-престижните интернационалните състезания в света.

- Христо Янков: Ключът към високото качество е безкомпромисната грижа, която поставяме за развъждането на лозята, от които вършим виновността и високоалкохолните питиета. Гроздето се бере в ранните часове на деня и се транспортира в хладилни камиони, с цел да резервира своята прохлада. Гроздовете и зърната се сортират ръчно на площадката на " микровинарството ". Технология, в която всеки един развой се прави ръчно. Този метод ни дава опция за надзор над всеки подробност в процеса на произвеждане.



- Какво направи " Бургас 63 " толкоз обичан от потребителите артикул? Какви са особеностите в технологията?

- Христо Янков: За произвеждане се употребяват единствено подбрани цели зърна грозде, които се трансформират във вино, съчетаващо прохлада и богата палитра от нюанси. Дестилира се неотложно, с цел да се улови и концентрира нежният мускатов мирис. " Бургас 63 " очарова с непосредствен мускатов усет. Качеството е безкомпромисно, а количеството лимитирано и се изчерпва много преди новата годишна продукция. За " Бургас 63 Барел " се сортират най-хубавите партиди от " Бургас 63 " и отлежават в дъбови бъчви. Ракиите ни жънат огромен триумф в състезанията за високоалкохолни питиета. Това е същинска горделивост за нас, тъй като там се дегустират от селектирано жури от експерти, а огромна част са от страни, където ракията не е национална напитка. Множеството огромни оценки вършат " Бургас 63 " международно приета българска ракия! Брендитата, които произвеждаме, са също доста високо оценени по света. Резултатите им в състезанията демонстрират, че те са изцяло сравними и конкурентни на френските коняци.



- Как ще отбележите 90-годишнината на Black Sea Gold?

- Йордан Чорбаджийски: За да отбележим рождения ден, създадохме специфична лимитирана серия, която напълно скоро ще бъде на пазара.

За основаването на това неповторимо вино са подбрани най-хубавите партиди от три разнообразни реколти от сортовете Каберне Совиньон, Мерло и Каберне Фран. За него използвахме виновност от 9 бъчви - тъкмо колкото десетилетия честваме тази година! Блендът е върхът на всички червени виновност на Black Sea Gold. Виното е с колекционна стойност и сериозен капацитет за отлежаване. Бяхме безкомпромисни в процеса на произвеждане! Вярвам, че то ще се хареса на потребителите.

- Как се отрази рецесията от пандемията и последвалата рецесия от войната в Украйна на Black Sea Gold?

- Йордан Чорбаджийски: За страдание последните три години влизаме от рецесия в рецесия... Като при всички производители, по този начин и при нас първичният потрес беше огромен. Никой не знаеше по какъв начин да реагира, заведенията и хотелите затвориха, потребителите също се затвориха по домовете си. Това беше доста огромен удар върху целия бранш. Продажбите спаднаха с 20%, последва затваряне, отваряне, затваряне... всички помним прелестно динамичността. При всяко затваряне напитките от високия ценови клас търпяха спадове, при отварянето имаше възобновяване на продажбите. Потребителите  трансформираха държанието си, ориентираха се към консумация вкъщи на виновност в невисок и междинен ценови клас, разфасовките бег-ин-бокс бяха желани поради тяхната деловитост на количество и предпазване. Всички производители трябваше бързо да се приспособяваме, да мислим трезво и рационално, с цел да се оправим със обстановката.

- Христо Янков: От позиция на производството при започване на пандемията и ние се притеснявахме дали бутилираните питиета ще излязат на пазара и дали няма да се получи залежаване на продуктите в склада. За благополучие пандемията отмина и пазарът се възстановява. След нея обаче стартира рецесията на доставки на бутилки, етикети, тапи. Цените се покачиха неведнъж. Повишиха се и цените на енергоносителите и всички в сектора трябваше да помислим по какъв начин да станем по-енергийно ефикасни. Беше належащо да преосмислим източниците, които употребяваме в процеса на произвеждане и да преструктурираме процеса по подобен метод, че нарасналите разноски да се отразят минимално на цените за крайния консуматор.

- Какво сте възнамерявали за идващите 90 години?

- Йордан Чорбаджийски: Ще продължим да развиваме портфолиото си, съобразявайки се с търсенето на потребителя. Ще продължим да поддържаме високото качество на напитките. Полагаме старания за непрекъснатото модернизиране на индустриалната база. Надявам се, че тези 90 години са единствено началото!

Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР