Историята на една консерва и Втората световна войнаНежеланите имейли тормозят

...
Историята на една консерва и Втората световна войнаНежеланите имейли тормозят
Коментари Харесай

Досадният спам в електронната поща. Откъде идва този термин?

Историята на една консерва и Втората международна война

Нежеланите имейли тормозят всеки консуматор на е-поща
(снимка: CC0 Public Domain)

Всеки, който най-малко един път е употребявал е-поща, е осведомен с понятието “спам ”. Терминът към този момент се простира оттатък непоисканите имейли до досадни позвънявания и печатни реклами. Но от кое място идва наименованието спам? Нека да разберем. 

В допълнение към заплахите от актуалния спам (измамниците могат да получат достъп до потребителски данни посредством имейли), забавна е историята на произхода на самия термин. Явлението се появи в света много от дълго време, още в ерата на телеграфа. Исторически всеобщото изпращане по пощата се свързва по име с марка консервирана шунка в кутии.

Получаването на известие срещу волята на потребителите се е практикувало в Съединените щати още през 1860 година Тогава са изпращани по телеграфна поща известия, рекламиращи дентална клиника до лист с адреси на Western Union. Но името на това събитие, познато в този момент като спам, става известно едвам през 20 век.

Думата „ СПАМ “ се появява за първи път преди Втората международна война (1937 г.), това е комерсиална марка на консервирана свинска шунка от американската компания Hormel Foods (основана през 1891 г.). Самата дума е композиция от букви от две думи – SPiced hAM (което се превежда като “пикантна шунка ”). В началото това бяха налични месни консерви: кайма от свинска плешка, вода, сол, подправки и консервант.

Консервите SPAM към момента са известни в Северна Америка и на други места по света
(снимка: CC0 Public Domain)

Консервираните храни бяха евтини, добре съхранявани и не е изненадващо, че през Втората международна война компанията стартира да ги създава всеобщо за потребностите на американската войска и да ги доставя на съдружници по ленд-лийз скица. По време на войната са създадени 45 359 тона от тази шунка.
още по темата
Показателно е, че консервите SPAM към момента са известни в Северна Америка (и се продават в 48 страни), като в този момент асортиментът от шунка е доста уголемен, само че консервата и логото на марката резервират последователност. В уеб страницата на компанията се твърди, че всяка секунда в света се изяждат 12,8 кутии от тази шунка!

Но когато ВСВ завърши, големи ресурси от консерви трябваше да бъдат продадени по някакъв метод. Hormel Foods Corporation организира нападателна маркетингова акция, с цел да разпространява своя артикул измежду елементарните американци. 

СПАМ реклами се излъчваха на всички места, а в допълнение към външната реклама във всеки магазин за хранителни артикули, радио и вестници, промо група от 60 девойки обиколи Съединени американски щати с концерти. Това проработи и до 1959 година бяха продадени милиард кутии шунка Hormel Foods.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР