Историци и филолози от Национален кръг За Македония заминават спешно

...
Историци и филолози от Национален кръг За Македония заминават спешно
Коментари Харесай

Спешно към Страсбург! Наши историци ще бранят позицията ни за С Македония

Историци и филолози от Национален кръг " За Македония " отпътуват незабавно за Страсбург, където ще убеждават депутатите от Европейския парламент в правотата на българската идея в разногласието сред Република България и Република Северна Македония.

" Това пътешестване е доста закъсняло. Аз от две години защищавам за това да тръгнем с проф. Пламен Павлов и проф. Ана Кочева в европейските столици и да убеждаваме. Преди две години беше друго, когато се раждаше този спор. Сега този спор е безусловно като един абсцес - всеки миг ще се спука и по тази причина, въпреки и късно, е добре да го създадем ", съобщи археологът проф. Николай Овчаров в " България заран " по Bulgaria ON AIR. 

Той акцентира, че отиват с позицията на българската просвета и всичко е на тяхна страна. Гостът напомни, че няма нито един извор от Средновековието или Възраждането до 1944 година, в който да се приказва за съществуването на македонска нация. Археологът изясни, че признават македонската нация, тъй като е действителен факт.

По думите му България прави голям компромис - ние признаваме македонската еднаквост, а техният ще бъде да признаят българската история до 1944 година. 

" България не желае кой знае какво извънредно от Република Северна Македония. Има няколко напълно ясни неща, от които Северна Македония би трябвало да се откаже. На първо място това е езикът на омразата, операциите и фалшификациите. От друга страна, не можем да пренебрегнем десетките, даже стотиците хиляди хора, които имат българско съзнание. Крайно време е да се каже ясно и изрично на европейските депутати, на всички институции в Брюксел и Страсбург, че истината е една и тя не може да бъде потъпкана, защото това е в несъгласие със самите европейски общочовечни полезности ", сподели историкът проф. Пламен Павлов пред Bulgaria ON AIR.

Той добави, че са се събрали като социална неправителствена платформа, която не е обвързвана с политически сили, с цел да изразят отношението на българската просвета към една значима тематика. Според него не може да се отхвърляме от нещо, което на процедура е европейска полезност. 

" Това беше моята концепция преди две години. Не толкоз политическо говорене, а точно светът да види българската позиция. Северна Македония вкарва големи средства в това отношение и по тази причина се чува толкоз и гласът ѝ. Освен че ще приказваме, отиваме и с един меморандум, който ще бъде разгласен през днешния ден. Това е меморандум, в който всички тези неща са казани. Освен това носим и книгите на Българска академия на науките на британски език, които са отдадени на езика и македонската еднаквост ", посочи проф. Овчаров.

Той обърна внимание, че желаят да окажат напън върху българската страна, тъй като нашето държавно управление има много неуверена позиция. Гостът реагира остро на това френският президент Макрон да стане поръчител за влизането на РСМ в Европейски Съюз. Проф. Овчаров настоя, че това не е съществено и си има правила и закони, по които се влиза в Европейски Съюз.

Археологът означи, че в историческата комисията по противоречивите въпроси членуват от българска страна прелестни учени и дипломати. Според него тази комисия е заслон, а всичко е направено, с цел да се тупка топката. 

 
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР