iStock По време на пандемията от коронавирус 39% от болните с

...
iStock
По време на пандемията от коронавирус 39% от болните с
Коментари Харесай

Изследват появата на нов ковид диабет

 iStock По време на пандемията от ковид 39% от болните с диабет са прекратили краткотрайно лекуването си поради затруднена болнична грижа, което е 200 000 души. 2% са го спрели въобще, което е 10 000 пациенти. Това сочи изследване, което бе показано по време на конференция на тематика " Достъп до здравна грижа за пациентите с диабет по време на пандемията от COVID-19 ". Тя се провежда от Асоциацията на научноизследователските фармацевтични производители в България (ARPharM) във връзка Световния ден за битка с диабета - 14 ноември.

Над 510 000 в България живеят с диабет, стана ясно на конференцията. С най-модерните, с най-хубавите медикаменти, въпреки всичко диабетът у нас се усилва, защото контролът е неприятен.

Проф. Цветалина Танкова, началник на Катедрата по ендокринология в МУ-София и шеф на Клиниката по диабетология в УСБАЛЕ " Акад. Иван Пенчев ", изясни, че пациентите с диабет са в положение, което е рисково за протичане на ковид. Пандемията са отрази неподходящо на хората с диабет, изключително откакто имаше суматоха и вести, че измежду умрелите има хора със болестта, както и поради лимитираната физическа интензивност, уточни експертът.

Д-р Танкова проучва в детайлности заплахите, които носи COVID-19 за болните от захарен диабет. Интересен факт е, че при болните и от диабет вид 1, и вид 2 рискът от хоспитализация е висок и еднакъв. Представени бяха три изследвания.

Ако се е направлявало добре болестта смъртността при болните пациенти е била 1.1%, а при хората със захар 10 над нормата смъртността е била 11.1%, сочи изследване, направено в Китай.

Кохортно изследване във Англия от януари-май 2020 година демонстрира, че хипергликемията е самостоятелен рисков фактор за смъртност при ковид.

Проучване, оповестено във " Вашингтон поуст ", сочи, че COVID-19 е отворил нов вид диабет. Този диабет е друг, провокиран измежду хора, прекарали болестта, заяви доктор Танкова. Дали е диабет 1, диабет 2 или коронавирус диабет (б.а. много декомпенсиран диабет) - има нещо ново, което се вижда в клиничната процедура и сега се основава интернационална база данни за новооткритите случаи, посредством която да се изследва каква е характерността и прогнозата, какви са рисковете, с какво ще се лекува. Със сигурност това е ново отклоняване в гликемичния надзор, уточни лекарят.

Новооткритият диабет или неконтролираната хипергликемия по време на ковид носи със себе си три пъти по-висока смъртност, тъй като, в случай че не си имал заболяването, внезапно се качва кръвната захар и рискът от гибел се усилва три пъти, до момента в който при пациентите, които са имали диабет и карат ковид, рискът от гибел е два пъти по-висок.

За доктор Танкова посланието е, че всяка хипергликемия по време на ковид би трябвало да бъде лекувана, а това става по общоприетия метод. На въпрос дали новият вид диабет се получава при лекуване с кортикостероидната терапия, експертът посочи, че занапред се събират данни от пациенти, само че това е малко евентуално, разисква се дали коронавирусът не нападна непосредствено B-клетките на панкреаса, написа news.bg. Цветалина Танкова сподели обаче, че при първата пандемия от ковид преди години също е открито, че 50% от хората са развили диабет, само че години по-късно са останали 5%. Това е оптимистично, че се развива болестта по време на инфекцията и след това отшумява, уточни тя.

По време на конференцията бе маркирано още, че е обезпечена оптимална грижи за хората с диабет по време на пандемията - най-благоприятен гликемичен надзор, надзор на сърдечно-съдови рискови фактори, придържане към терапия, поддръжка и подготовка на пациентите за среща с ковид.

Проф. Цветалина Танкова изясни още, че в Клиниката по диабетология в УСБАЛЕ " Акад. Иван Пенчев " сега множеството пациенти са изкарали ковид и диабетът им е излязъл от надзор, други са в декомпенсирано положение. Интересно за нея е, че след прекаран леко ковид има пациенти с комплициран диабет и такива с прекаран тежко вирус и никаква смяна в положението им. Едно е обаче несъмнено - че болните с диабет карат дълготрайно болестта.

Бе показано и онлайн изследване измежду пациенти с диабет на Националната пациентска организация, извършено в интервала 29 септемри-21 октомври при 281 пациенти. Според него лекуването при заболели от диабет е прекратено единствено при 1%, усложнен достъп до ендокринолог са имали 45%, забавено диагностициране - 17.6%, неповлияни са 36%, всеки четвърти е имал проблем с лечението, отхвърлен обзор е имало при 71%. Специалистите обаче предлагат и сега, в случай че нямат незабавна потребност - за болните от диабет не е целесъобразно.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР