Истинският старт на преговорния процес за Република Северна Македония ще

...
Истинският старт на преговорния процес за Република Северна Македония ще
Коментари Харесай

Йотова попари македонците, каза им кога ще видят преговори за ЕС

„ Истинският старт на преговорния развой за Република Северна Македония ще бъде даден, когато българите бъдат записани като държавотворен народ в конституцията на страната. Докато това изискване не е изпълнено, на процедура не може да има крачка напред ”, сподели в изявление за телевизия Алсат вицепрезидентът на България Илияна Йотова, представена от Българска телеграфна агенция.

Тя добави, че България чака от Северна Македония ускорение на този развой, както и на работата на взаимната историческа комисия. Българският вицепрезидент акцентира, че съгласно нея към този момент има добър контакт сред двете страни в тази комисия и изрази вяра един ден всички недоразумения във връзка с историята да бъдат изгладени. „ Ние тук на Балканите имаме общо бъдеще и това е нашето европейско бъдеще, а всичко останало може и би трябвало да бъде позволено ”, уточни Йотова.
-->
На въпрос, обвързван с културните клубове в България и Северна Македония, които и в двете страни бяха признати като провокация, което от своя страна подхранва език на омразата, Йотова посочи, че избира да разяснява този въпрос „ единствено когато става дума за равнище институции на двете страни ”. Тя поздрави политиците в Северна Македония, които осъдиха и палежа на културния клуб „ Иван Михайлов ” в Битоля, и похищенията против всички други културни клубове, и изрази вяра скоро отговорните да бъдат осъдени.

„ За клуба в Благоевград вашите управляващи споделиха, че това е частна самодейност и това ни стига. Стига да не се подклажда ненавист и нова борба сред двата народа и спазвайте всички закони и правила. Това, че някои хора са решили да отворят личен клуб, с цел да развиват своята активност и в случай че този клуб служи за положителните връзки сред двете страни, това може единствено да ни радва. Но, за жалост, случаите на поругаване на светини, на монументи още веднъж зачестиха тук, в Република Северна Македония. За нас е доста значимо, след „ френското предложение ” и подписания протокол, да бъде ясно, че Договорът за добросъседство сред двете страни към този момент не е единствено контракт сред две страни. Той е част от европейското законодателство и за това дали се извършва или не следим освен ние в България, само че и сътрудниците от Европейската комисия, от европейските институции. Така че процесът на присъединение на Република Северна Македония значително зависи от осъществяването на протокола и контракта ”, уточни Йотова.

Като вътрешнополитически въпроси за Република Северна Македония -„ суверенна страна и суверенни институции, които сами би трябвало да вземат решение тези вътрешни проблеми ”, дефинира вицепрезидентът изказванията на опозицията в лицето на ВМРО-ДПМНЕ и Левица, които обявиха, че не биха дали своят вот промени в конституцията за регистриране на българите в преамбюла й.

„ Не мога да давам наставления нито на опозицията, нито на ръководещите. Като държава-членка на Европейския съюз от петнадесет години, ние извървяхме доста сложен път в нашия преговорен развой и сме подготвени да помогнем на нашите сътрудници от Република Северна Македония във всеки миг, когато имат усложнения. Когато се изпълнят изискванията, сложени от Европа, за нас това е сериозна стъпка по пътя към присъединението, само че би трябвало да е доста ясно – там, където стартират да се нарушават човешките права, там свършва Европа ”, сподели Йотова, припомняйки, че точно България, по време на председателството й на Европейския съюз, е сложила бъдещето на Западните Балкани като съществена тематика.

„ Пак ще кажа, нашето надълбоко разбиране е, че всички страни от Западните Балкани един ден би трябвало да бъдат в европейското семейство. Знаете ли какъв брой проблеми сред нас ще отпаднат? Няма да има граници, ще има свободно придвижване на хора, които ще могат да избират къде да работят съгласно специалността си. Връзките ще са още по-тесни и тогава, напълно естествено, изключително идващите генерации, ще знаят, че когато живеят в мир и съгласие е добре за всички. България повдигна и върна тематиката Западни Балкани в европейската политика, това е нашето предпочитание. В същото време имаме едно изискване и то е, че в случай че вървите към Европейски Съюз, би трябвало да извършите всички критерии, както всички страни. Пожелавам на сътрудниците политици от всички политически партии в Република Северна Македония, от всички институции - доста работа и доста кураж, с цел да бъдат изпълнени тези условия, тъй като не е елементарно, само че дружно можем да преодолеем тези компликации и един ден вашата страна ще бъде, за какво не, 28-ата страна-членка на Европейския съюз ”, уточни Йотова.

Вицепрезидентът Илияна Йотова беше в Северна Македония на Архангелова Задушница, където дружно с българска делегация отдаде респект на военното гробище в село Цапари, където са погребани  214 български воини. Преди това тя взе участие в откриването на галерия за 125 години от съществуването на консулската работа на България в Битоля. Това е най-старото българско консулство.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР