Истински смешните и добре направени комедийни постановки на родна сцена

...
Истински смешните и добре направени комедийни постановки на родна сцена
Коментари Харесай

Смях и музика в Младежкия театър

Истински смешните и добре направени комедийни постановки на родна сцена в действителност са напълно малко. Комедията и сатирата евентуално са най-трудните жанрове, тъй като запазването на положителния звук и усет са комплицирана задача.

За благополучие, в Младежкия спектакъл се играят две отлични комедийни представления. И двете са основани на доста сполучливи кинопродукции, само че са направени със средствата на театъра – доста по-реални, прочувствени и същински. Става въпрос за „ Страхотни момчета “ и „ Някои го предпочитат… “.

За разлика от своите първообрази, от дълго време влезнали в златния фонд на киното, само че неизменими през годините, двете комедии на сцената са живи, изменящи се, тъй че всякога ги гледаме с голямо наслаждение. А най-хубавото на комедията е точно това – че не омръзва, тъй като смехът в никакъв случай не е допълнително.

 

„ Страхотни момчета “



Девет години на сцена е сериозна гаранция, че си заслужава. То даже е нещо като визитна картичка на театъра – неслучайно плакатът с момчетата е над входа като неизменима панорама измежду изменящите се афиши с новите постановки.

Не съм сигурна дали сегашните фенове са гледали кино лентата „ Време за мъже “, само че това не е нужно, историята и по този начин е задоволително красноречива и настояща. Всичко стартира съвсем на смешка като смахнат другарски проект да се изкарат малко пари от стриптийз – привидно елементарно развлечение, за което дамите са подготвени да платят. За да се съберат „ трупата “, приятелите пускат публикация, а кастингът е предстоящо занимателен. И за цялостна достоверност се появява и корепетиторката Джанис. Станка Калчева има премия „ Икар “ за тази роля и е в действителност велика! Всяко нейно появяване на сцената е толкоз истерично смешно, че с приятелките ми сме ходили да я гледаме особено. Не е ли висшо актьорско майсторство в пиеса за мъже, цялостна с мъжки истории, страсти, смешки и драми, една жена напряко да им скрие шапките? Честно казано, ние имаме вяра, че и в живота нерядко става по този начин.

 

„ Някои го предпочитат… “



Филмът с Мерилин Монро, Джак Лемън и Тони Къртис е същинска класика – т.е. историята за двамата мъже музиканти, които се преструват на дами, с цел да свирят в женския оркестър и да избягат от мафията, е известна даже на тези, които не са я гледали на огромен екран. Постановката много безусловно пресъздава историята от кино лентата, освен това с присъщите за онази ера пози, костюми и малко пресилен мелодраматизъм. Всичко това е единствено в плюс за спектакъла – протичащото се на сцената е задоволително неуместно, с цел да понесе огромна доза самоирония, а актьорите явно се забавляват от сърце. И тук на фона на основните герои, които са мъже, се открояват страхотните женски персонажи, въпреки и като поддържащи функции – Койна Русева (Сладката Сю) и Мая Бабурска (лейтенант Джанис), като втората е с номинация за „ Аскеер “ за ролята си.
Източник: momichetata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР