Истинска история на успеха - така президентът на Швейцария Дорис

...
Истинска история на успеха - така президентът на Швейцария Дорис
Коментари Харесай

Проектът ДОМИНО за дуално обучение е истинска история на успеха

Истинска история на триумфа - по този начин президентът на Швейцария Дорис Лойтхард оцени осъществяването на първите две години от петгодишния план "Швейцарска поддръжка за въвеждане на правилата на дуалното образование в българската просветителна система " (ДОМИНО), оповестиха от пресцентъра на Министерството на образованието и науката след срещите й у нас.
Пред участниците в заключителната сесия по плана Дорис Лойтхард е показала, че в Швейцария дуалната система работи сполучливо и 75 % от младежите се насочват към професионално обучение.
Имаме късмет да се учим от най-хубавите, е декларирал вицепремиерът Томислав Дончев, който е благодарил, че Швейцария освен влага средства в взаимния план, само че и предава опита си.
Качествените резултати в образованието идват с партньорство, е показала заместник-министърът на образованието Таня Михайлова. По думите й планът ДОМИНО е извънредно сполучлив - при планувано включване на 15 учебни заведения, в него вземат участие 32 професионални гимназии.
С 3.5 млн. швейцарски франка планът ДОМИНО поддържа промените в българската система на професионалното обучение посредством въвеждането на модерни способи въз основата на българските обичаи и черпейки опит от Швейцария, която има международно приета система на дуално образование и едно от най-ниските равнища на младежка безработица в света.
През 2015 година ДОМИНО стартира с 81 български възпитаници в две гимназии по две специалности. Днес над 800 възпитаници от 32 професионални гимназии се образоват по осем специалности, а над 170 водещи български и задгранични компании им обезпечават процедура и трудов контракт.
С всяка образователна година се усилват часовете за процедура на учениците в действителна работна среда, като най-после на образованието си те прекарват два дни от седмицата в учебно заведение, а в останалите три работят на трудов контракт против възнаграждение в предприятията, включени в системата на дуалното обучение.

Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР