Истанбул. Турският президент Реджеп Тайип Ердоган призова гражданите да конвертират

...
Истанбул. Турският президент Реджеп Тайип Ердоган призова гражданите да конвертират
Коментари Харесай

„Анадолска агенция“: Турският президент призова гражданите да конвертират златните наличности в лири

Истанбул. Турският президент Реджеп Тайип Ердоган прикани жителите да обръщат своите златни наличия в турски лири посредством нови финансови принадлежности, въведени за подсилване на националната валута, цитира думите му “Анадолската организация “ .

„ Очакваме нашите жители и бизнеса да поддържат този исторически пробив на нашата страна, като внесат своите златни спестявания във финансовата система “, сподели Ердоган по време на обръщението си към Общото заседание на Анадолската асоциация на предприемачите (ASKON) в Истанбул.

По отношение на това, което той назовава „ спестявания под матрака “ на хора, които изтеглят активите си от турски банки и ги държат вкъщи, той сподели, че от началото на 2022 година както фирмите, по този начин и жителите „ ще ускорят връщането към лирата “.

„ Колкото повече върнем в стопанската система си от петте хиляди тона злато, държани под дюшека, толкоз по-силни ще бъдат нашата страна и нация “, добави президентът.

Засягайки последните съмнения на валутните курсове, Ердоган сподели, че се подхващат ограничения за попречване на неочаквани, внезапни и неразумни съмнения.

Президентът също по този начин акцентира, че държавното управление няма проблеми с бюджета, като добави: „ Завършваме годината с по-добри доходи от плануваното “.

В сряда турската централна банка съобщи, че ще даде тласъци за поощряване на хората да преминат от злато към турски лири.

Този ход е част от продължаващите старания за поддържане на турската лира.

Според анализатори общата сума в златните сметки сега възлиза на 270 милиарда лири (22,4 милиарда долара), до момента в който цифрата за срочни влогове за три месеца е към 15 милиарда лири (1,2 милиарда долара).

Превод и редакция: Юлиян Марков

Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР