Испанското вътрешно министерство заяви, че изпраща още полицаи в Каталуния

...
Испанското вътрешно министерство заяви, че изпраща още полицаи в Каталуния
Коментари Харесай

Мадрид изпрати хиляди полицаи в Барселона да блокират референдума

Испанското вътрешно министерство съобщи, че изпраща още служители на реда в Каталуния за поддържане на реда и за гарантиране, че неразрешеният референдум за самостоятелност на региона няма да се състои, съобщи Ройтерс.

Каталуния, която желае да гласоподава на 1 октомври за обособяване от Испания, има своя полиция, наречена Мосос д`Ескуадра, само че националната полиция Гуардия сивил има сектори в цялата област и постоянно работи с локалните сили на реда.

Министерството не заяви броя на спомагателните служители на реда, само че съгласно локалните медии сред 3000 и 4000 униформени към този момент са пристигнали в Каталуния или са на път. Тези служители на реда ще се причислят към всекидневно разположените в самостоятелната област към 5000 души от националната полиция и към 17 000 от локалните сили на реда.

" Задачата им ще бъде поддържане на публичния ред и ще работят, в случай че противозаконният референдум се организира ", се споделя в изказване на вътрешното министерство.

Новите служители на реда ще работят като подкрепления за локалната полиция, която резервира водещата си роля, добави ведомството. Вътрешното министерство е уведомило служителите на реда в Каталуния, че няма да могат да употребяват отпуск сред 20 септември и 5 октомври.

Вчера Конституционният съд на Испания взе единомислещо решение да наложи тежки санкции на членовете на изборната комисия на Каталуния, виновна за произвеждането на неразрешения от испанските управляващи референдум за разединение на самостоятелната област, предадоха Асошиейтед прес и ТАСС.

Седмината членове на каталунската Централна изборна комисия ще заплащат по 12 000 евро санкция всеки ден, до момента в който не се подчинят на държавното управление в Мадрид, а 15-те членове на териториалната администрация на самостоятелната област - по 6000 евро дневно.

Всички те могат да избегнат наказването, в случай че се откажат от своите дейности до 24 часа от публикуването на правосъдното решение в петък. В противоположен случай начисляването на санкциите стартира от 10 часа сутринта след деня на оповестяването му, т.е. от събота.

Освен това испанското държавно управление наложи надзор над разноските на Каталуния, откакто районното държавно управление отхвърли да дава доклад за тях, съобщи Ройтерс. С тази мярка кабинетът на Мариано Рахой желае да подсигурява, че каталунските управляващи няма да финансират образуване на референдум за самоопределяне, който съгласно Мадрид е противозаконен.

Каталунското държавно управление е насрочило референдума на 1 октомври, само че съгласно Мадрид той е противозаконен.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР