Испанското правителство предлага нов проектозакон, който би затбранил фондация, промотираща

...
Испанското правителство предлага нов проектозакон, който би затбранил фондация, промотираща
Коментари Харесай

Испанското правителство предлага да бъде поставено извън закона възхваляването на епохата на Франко

Испанското държавно управление предлага нов проектозакон, който би затбранил фондация, промотираща наследството на ген. Франсиско Франко и ще предложи репарации за жертвите на диктатурата, съобщи Българска телеграфна агенция, базирайки се на АП.

Така нареченият "Закон за демократичната памет " е основно заричане на социалистическия водач Педро Санчес, който предходната година по време на първия си къс мандат като министър председател завърши есхумацията на тленните остатъци на Франко и преместването им от формалния публичен пантеон. Правителството на Санчес, който в този момент е в лява коалиция с крайнолявата "Унидос подемос ", през днешния ден утвърди плана за новия закон - продължение на действителен закон от 2007 година, който съгласно родственици на жертвите от Гражданската война от 1936-39 година и последвалата тирания е непълен.

Може да минат месеци, преди текстът да бъде конкретизиран и да мине през всички стадии на утвърждение от Народното събрание, отбелязва АП. Един от най-спорните аспекти ще бъде възбраната на организации, които се възползват от обществено финансиране и данъчни отстъпки, до момента в който пазят франкизма.

Хуан Чичаро, ръководител на Фондация "Франсиско Франко " съобщи по този мотив, че държавното управление се пробва да "отклони публичното внимание от същинските проблеми " със закон, който назова "тоталитарен " и "изопачаващ историята ". "Вече не става въпрос дали нашата фондация ще бъде неразрешена, или не, а за отбрана на свободата. Нима испанската конституция не ни разрешава да мислим свободон? ", сподели Чичаро, чиято фондация е учредена през 1976 г.- отп симпатизанти на Франко след гибелта му.

Вицепремиерът Кармен Калво, която е основната движеща мощ на проектозакона, съобщи предходната седмица, че е "много,много значимо " да бъде предпазено достолепието на жертвите на Франко. Тези фондации по думите й са "точно противоположното на задълбочаването и укрепването на демокрацията, за което се борим сега ".
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР