Испанските законодатели одобриха окончателно закон за предоставяне на платен медицински

...
Испанските законодатели одобриха окончателно закон за предоставяне на платен медицински
Коментари Харесай

За първи път в Европа: Испания въвежда менструален отпуск със закон

Испанските законодатели утвърдиха дефинитивно закон за даване на заплатен медицински отпуск на дамите, страдащи от мощни менструални болки. Така Испания става първата европейска страна, която приема сходно нещо.

Законът, признат със 185 гласа " за " и 154 " срещу ", има за цел да отстрани табуто върху тематиката, съобщи държавното управление.

Понастоящем отпуск за менструация се предлага единствено в дребен брой страни по света, измежду които Япония, Индонезия и Замбия.

" Това е исторически ден за напредъка на феминизма ", съобщи министърът на равенството Ирене Монтеро в Туитър преди гласуването.

Законодателството дава право на работничките, които изпитват болки по време на цикъл, да употребяват толкоз отпуск, колкото им е належащо, като държавната система за обществена сигурност - а не работодателите - поема сметката за болничния отпуск.

Както и при платения отпуск по други здравословни аргументи, краткотрайната нетрудоспособност би трябвало да бъде утвърдена от доктор.

Продължителността на отпуска, който лекарите ще могат да дават на дамите, страдащи от мъчителна менструация, не е конкретизирана в закона.

По данни на Испанското сдружение по гинекология и акушерство към една трета от дамите, които имат менструация, страдат от мощни болки.

Мярката провокира различия както измежду политиците, по този начин и измежду профсъюзите, като UGT, един от най-големите испански профсъюзи, предизвести, че тя може да жигосах дамите на работното място и да благоприятства наемането на мъже.

Основната опозиционна консервативна Народна партия (НП) също предизвести, че законът рискува да " жигосах " дамите и може да има " отрицателни последствия на пазара на труда " за тях.

" Отпускът за менструация " е една от основните ограничения в по-обширното законодателство, което планува и по-голям достъп до аборти в държавните лечебни заведения.

По-малко от 15 % от абортите, осъществени в страната, се правят в такива институции, основно заради възражения по съвест от страна на лекарите.

Новият закон също по този начин разрешава на малолетните да вършат аборти без родителско позволение на 16 и 17-годишна възраст, с което се анулира условието, въведено от предходното консервативно държавно управление през 2015 година

Испания, която е европейски водач в региона на правата на дамите, декриминализира абортите през 1985 година, а през 2010 година одобри закон, който в множеството случаи разрешава на дамите свободно да избират аборт през първите 14 седмици от бременността. 
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР