* Испания подчерта, че Планът за автономия на Мароко е

...
* Испания подчерта, че Планът за автономия на Мароко е
Коментари Харесай

Историческо писмо до краля на Мароко. Обрат в диалога с Испания

* Испания акцентира, че Планът за автономност на Мароко е най-сериозното решение за разрешаване на спора в Западна Сахара .

Испанският министър председател Педро Санчес разгласи формалното утвърждение на Плана за автономност на Мароко като съобщи, че това е „ най-сериозната и надеждна основа “ за разрешаване на разногласието за Западна Сахара.

Той разгласи това в известие, адресирано до краля на Мароко Мохамед VI.

Санчес признава значимостта на въпроса за Западна Сахара за Мароко като акцентира, че „ Испания смята самодейността за автономност на Мароко, показана през 2007 година, като най-сериозната, реалистична и надеждна основа за разрешаване на разногласието “.

Испанският министър председател напомня големите старания на Мароко да работят в границите на Организация на обединените нации за намиране на спокойно решение на спора в продължение на десетилетия.

Изявлението му идва съвсем година след разрива на дипломатическите връзки сред Мароко и Испания.

През април 2021 година Испания приюти водача на фронт „ Полисарио “ Брахим Гали , който бе хоспитаризиран в страната. Пребиваването му бе в загадка досега, когато рзузнаването на Мароко откри точното му местоположение.

Като резултат Рабат изтегли своя дипломат в Испания Карима Беняич, която към момента не се е завърнала на поста от май 2021 година

Впоследствие, рецесията в двустранните връзки стартира да отслабва откакто испанското държавно управление уволни Аранча Гонзалес Лая, министър на външните работи, в опит да възстановява връзките си с Мароко.

Днес започваме нов стадий в връзките с Мароко , учреден на взаимно почитание, осъществяване на съглашения, без едностранни дейности, цялостна бистрота и непрекъсната връзка. Този нов стадий ще бъде създаден като бъде формирана амбициозна пътна карта. Всички това ще подсигурява стабилността, суверенитета, териториалната целокупност и просперитета на нашите две страни “, се споделя в изказване на испанското държавно управление.

Санчес разяснява испанско-мароканските връзки, като сподели, че „ двете страни са неразривно свързани с история, география, ползи и общо другарство “.

„ Уверявам ви, че Испания постоянно ще извърши своите задължения и своята дума “, написа още Санчес в писмото си до краля на Мароко.

Кралство Мароко високо прави оценка позитивните позиции и градивния ангажимент на Испания по отношение на въпроса за Мароканската Сахара, съдържащо се в посланието, адресирано до Негово Величество крал Мохамед VI, заяви МАР.

Условията на това обръщение разрешават да се планува ясна и амбициозна пътна карта, с цел да се сложи стабилно двустранното партньорство в границите на новите параметри, подчертани в Кралското послание от 20 август 2021 година В него кралят прикани за „ разкриване на нов стадий в връзките сред нашите две страни, учреден на доверие, бистрота, взаимно внимание и ценене на поетите задължения “.

Съобщението на Испания е следващия знак за стабилизиране на района и нов удар по сепаратистите от „ Полисарио “ и техните поддръжници.

Очаква се посещаване на Санчес в Мароко „ за създаване на пътната карта за този нов етап+, а до края на месеца в Рабат ще дойде и испанският министър на външните работи, Европейския съюз и съдействието Хосе Мануел Албарес.

По-рано тази седмица Съединени американски щати показаха, че позицията им във връзка с Западна Сахара е станала публична политика на Америка.

Администрацията на президента на Съединени американски щати удостовери тази позицияи в последния законопроект за разноските, който Джо Байдън подписа преди няколко дни. В него за първа година са посочени средства, ориентирани към Мароко, а не за „ Западна Сахара “.

Това съставлява следващо удостоверение на позицията на американската администрация в интерес на териториалната целокупност и суверенитета на Мароко над Западна Сахара, настояват анализатори.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР