Исопът представлява ароматно многогодишно тревисто растение. У нас най-често се

...
Исопът представлява ароматно многогодишно тревисто растение. У нас най-често се
Коментари Харесай

Исоп е идеална подправка за кайма и телешко

Исопът съставлява ароматно многогодишно тревисто растение. У нас най-често се среща в Югозападна България и в Белоградчишко, по високите варовити скали. Популярен е най-много като билка с ясно изразено противовъзпалително деяние. Препоръчва се главно при кашлици и стомашни проблеми.

Освен като билка обаче, исопът е и известна фалшификация. В Южна Европа да вземем за пример той е постоянно прибавян към домашни ликьори.

В обичайна кулинария исопът може да замести джинджифила. Използва се и на мястото на индийското орехче, при ароматизирането на разнообразни кремове, пудинги и всякакви каши.

Листата и цветовете на исопа ухаят сладникаво и имат леко горчив усет. Най-широка приложимост намират пресни, като фалшификация към разнообразни пастети, супи и кайми. Прибавен към печеното телешко, исопът му придава необикновен лют привкус.

Освен свеж, исопът се употребява и изсушен. И в двете си форми, само че в дребни количества, е прелестна добавка към печено свинско, бобови и картофени супи, рагу, телешки кюфтета, извара, сирене.

Кореспондира добре с други подправки, като риган, майоран, босилек, магданоз и копър. Веднъж прибавен в ястието, то не би трябвало повече да се покрива с похлупак. Приемът му под формата на фалшификация прави всяко ядене по-лесно смилаемо.

 Кайма

Коренищата на растението също имат кулинарно приложение. Те имат лек, прелестен мирис и едва лютив усет. От тях се подготвят сиропи и захаросани парченца, използвани като бонбони.

От растението се подготвя и чай, употребен най-вече за лекуване. Той бори стомашно-чревните проблеми, най-много газове и липса на вкус. Върху пикочния мехур растението работи леко спазмолитично и диуретично.

За задачата 1 ч.л. сушен нарязан исоп се смесва с ½ ч.л. мащерка и ½ ч.л. жълт кантарион. Сместа се залива с 1 ч.ч. студена вода. Отварата се кипва, оставя се за към 5 минути, след което се прецежда. От нея се пие по 2 чаши на ден - преди закуска и преди лягане.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР