Исоп е изключително ароматно тревисто растение с тъмносини цветове. У

...
Исоп е изключително ароматно тревисто растение с тъмносини цветове. У
Коментари Харесай

Кулинарна употреба на исоп

Исоп е извънредно ароматно тревисто растение с тъмносини цветове. У нас се среща най-вече в Белоградчика област. Използва се както като билка, по този начин и като фалшификация.

Билката исоп се ползва при възпаления от вида на кашлици и стомашни болки. Поправката исоп пък се употребява основно в Южна Европа. С нея се ароматизират домашни ликьори и други плодови питиета.

Преданията гласят, че някъде през IX век, монаси донесли от Ориента няколко корена от един полухраст исоп. Те го засадили в своите манастирските градини. Когато растението разцъфнало и манастирските готвачи усещайки приятната му миризма, незабавно почнали да го прибавят в боба и картофените си супи.

Исопът има леко горчив усет и много прелестен мирис. Днес се употребява като фалшификация към ястия и супи с месо, сосове и салати. Исопът може да се употребява както свеж, по този начин и сушен за бобени и картофени супи, месни пастети, сирена, извара. Той улеснява смилането на храната. Освен това работи успокояващо на нервите и обуславя безпроблемното заспиване.

Пресните листенца дружно с пъпките се прибавят към разнообразни пастети, даже кайма. Билката се употребява за придаване на лют усет на телешкото месо. Изсушен исоп се прибавя както следва по 0.5 в супите, 0.3 в ястията и по 0.2 в сосовете.

 Билка исоп

В кулинарията има процедура исопът да се употребява в композиция с други подправки като копър, магданоз, риган, босилек и майорана.

При положително предпочитание всеки може да си отгледа исоп. Това става, като си закупите семена от растението и ги засеете. Така, с изключение на с потребна билка и приятна фалшификация в кухнята, ще се сдобиете и с положително попълнение за всяка цветна градина.

Чаят от исоп също е доста апетитен. Той служи за лекуване на стомашно-чревни проблеми, газове, неприятно храносмилане.

Лековитата запарка от растението пък се получава, като 2 ч.л. сушен исоп се залеят с 1 ч.ч. студена вода. Сварява се за малко, изчаква се да се запари за 10 минути и се прецежда. Пие се на гладно.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР