Ислямистките бойци на Ал Шабаб нападнаха в петък военна база

...
Ислямистките бойци на Ал Шабаб нападнаха в петък военна база
Коментари Харесай

Бойци на Ал Шабаб нападнаха военна база в Сомалия

Ислямистките бойци на " Ал Шабаб " нападнаха в петък военна база в Буламарер , ситуирана на 130 км югозападно от столицата Могадишу, където се обитават угандийски сили, участващи в мироопазващата задача на Африканския съюз в Сомалия, предава Ройтерс. Капитан от сомалийската войска заяви, че и двете страни са претърпели тежки загуби по време на нападението.

Ислямистка формация " Ал Шабаб " се бори от 2006 година за свалянето на държавното управление на Сомалия и установяването на лично ръководство, учредено на прецизно пояснение на ислямския закон . Въпреки че през миналата година те бяха отблъснати в държавните контраофанзиви и изгубиха огромни елементи от Сомалия, " Ал Шабаб " продължава да прави обилни офанзиви против държавни, търговски и военни цели.

Нападението на " Ал Шабаб " е включвало коли и атентатори самоубийци. Според изказване на Преходната задача на Африканския съюз в Сомалия (ATMIS), въздушното подкрепление от задачата и нейните съдружници са съумели да унищожат оръжията на екстремистите по време на тяхното евакуиране. Въпреки това, ATMIS не даде детайлности за жертвите.
 Два атентата с коли бомби взеха 35 жертви в Сомалия Обновена
Два атентата с коли бомби взеха 35 жертви в Сомалия

Ал Шабаб пое отговорност за офанзивата

" Ал Шабаб " твърди, че са умъртвили 137 бойци в базата , само че няма неотложно публично удостоверение за тази информация. Групата има наклонност да дава данни за жертвите, които постоянно се разграничават от тези, които са оповестени от управляващите.

Също по този начин се оповестява, че " Ал Шабаб " нападнали и прилежаща база, принадлежаща на сомалийската войска. Местни поданици оповестяват за големи детонации и интензивна пукотевица, като са удостоверили наличието на бойци на " Ал Шабаб " в региона. Точният брой на починалите към момента не е явен.

Независимо от загубите, претърпени от Ал Шабаб, групата продължава да съставлява сериозна опасност за стабилността в Сомалия и района.
 Съединени американски щати убиха основен ислямист в Сомалия
Съединени американски щати убиха основен ислямист в Сомалия

Няма жертви измежду цивилното население
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР