Исландецът Ари Йонсон създаде биоразградими бутилки за вода, като използва

...
Исландецът Ари Йонсон създаде биоразградими бутилки за вода, като използва
Коментари Харесай

Изяж след ползване


Исландецът Ари Йонсон сътвори биоразградими бутилки за вода, като употребява червени водорасли. Той учи продуктов дизайн в Исландската академия на изкуствата.

„ Усещам, че има незабавна потребност да се намерят способи да се размени най-малко част от невероятния размер пластмаса, която произвеждаме, използваме и изхвърляме всеки ден. Защо използваме материали, на които са нужни стотици години, с цел да се разградят в природата, с цел да пием по един път и по-късно да ги изхвърлим “, споделя Йонсон.

Неговите бутилки са направени от агар – вещество, което се добива от червени водорасли. Той прилича желатин, като даже е негов постоянно срещан сурогат в менюто на хора, които употребяват единствено растителна храна.



Технология на производството включва смесването на агар на прахуляк с вода, от което се получава гелоподобна консистенция. След като получената примес се нагрее, тя се слага в леден шаблон, и най-после се завърта в резервоар с ледена вода. Резултатът е биоразградима бутилка, която може да замести пластмасовите.

Бутилката резервира формата си досега, в който съдържа течност, а по-късно стартира последователно да се разгражда. Ако пък не желаеме да оставяме никакъв боклук, умерено можем да „ изядем “ бутилката, точно тъй като агарът е сурогат на желатина.


Агарът е прочут на човечеството от далечната 1650 година. Той е артикул, примес на полизахаридите агароза и агаропектин, получен по пътя на екстракцията от червени и кафяви водорасли, растящи в Бяло море и Тихия океан. Използва се в лаборатории като хранителна среда за микроорганизми и в сладкарството.

Източник: spisanie8.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР