Искате говеждо или телешко? Процъфтяващата индустрия за вегетариански бургери използва

...
Искате говеждо или телешко? Процъфтяващата индустрия за вегетариански бургери използва
Коментари Харесай

Изкуствен интелект ни лъже, че ядем месо - имитира телешко и говеждо

Искате говеждо или телешко? Процъфтяващата промишленост за вегетариански бургери употребява изкуствен интелект, с цел да предложи други възможности.

Швейцарската група Firmenich, един от водещите производители на аромати в света, споделя, че пресъздаването на чувството за говеждо месо разчита освен на усета, текстурата и цвета, само че и на това по какъв начин реагира на готвенето и метода, по който се усеща в устата.

" Намирането на протеин, който наподобява на месо от растителен протеин, е доста комплицирано ", сподели Емануел Бустрен, началник на отдела за аромати на Firmenich, пред Агенция Франс Прес в централата на компанията край Женева, представени от БГНЕС.

Едно от най-трудните провокации е избягването на противен послевкус. Граховите протеини са склонни да отделят мъка, която вкусовите рецептори бързо улавят, означи Бустрен. Растителните протеини могат да издават нотки на зелени ябълки или круши, послевкус на фасул, стипчивост или даже чувство за сухота, сподели Джером Бара, шеф по нововъведенията на компанията.

За да прикрият тези усети или да ги компенсират с други усети, експертите по аромати се обръщат към голяма библиотека от съставки. Бара оприличи компютърно записаната база данни с „ пиано с 5000 клавиша “, от което могат да се сформират усетите.

Вкус на барбекю

" Изкуственият разсъдък може да генерира милиони благоприятни условия ", сподели Бара.

Според него логаритмите могат да генерират освен необятен набор от вкусови комбинации, само че и са фактор за смяна на желанията на потребителите, дружно с механически или регулаторни ограничавания. Те филтрират комбинацията от съставки, от които специалистите могат да основават усети. Едва по-късно те са тествани в кухнята с готвач.

Алгоритмите могат да предложат голям брой комбинации, които може да не са замислили експертите по човешки аромати. ИИ дава опция на Firmenich да сътвори мирис, който възпроизвежда характерния усет на месо на скара, като логаритмите оказват помощ да дефинират сходни усети в растителния свят.

„ Храната на растителна основа е доста значима смяна в потреблението “, сподели изпълнителният шеф на Firmenich Гилбърт Гостин. „ Виждам тази наклонност да става все по-силна и по-силна в бъдеще “, сподели той, акцентирайки другите възможности за месо и млечни артикули измежду питателните трендове с максимален капацитет за напредък.

Според изследване на банката Credit Suisse пазарът на други възможности за месо и млечни артикули към този момент коства към 14 милиарда $ в международен мащаб, ще доближи 143 милиарда $ до 2030 година и 1,4 трилиона $ до 2050 година.

С повишаването на гъвкавостта в храненето и опасенията за въглеродния отпечатък от месото, пазарът на вегетариански други възможности процъфтява под въздействието на стартъп компании в Съединени американски щати като Beyond Meat или Impossible Foods, както и индустриални колоси като Nestle или Unilever.

Пазарен напредък

" Пържолите, котлетите и други зеленчукови бургери са мощно модифицирани храни, чиято стойност зависи от техните съставки, които варират при другите артикули ", сподели Мюриел Яке, диетолог от Швейцарското общество за хранене, пред Агенция Франс Прес.

Организацията, която работи със швейцарското министерство на опазването на здравето, предлага да се яде по една порция месо, риба, яйца или други възможности като тофу дневно. При вегетарианските пържоли поучава потребителите да ревизират наличието на сол, захар и мазнини.

След повишаване с 11,4% през 2019 година, световният растеж на продажбите на други възможности на месо се забави до 1,3% през 2020 година, само че би трябвало да се повиши още веднъж с 5,1% тази година и 6,3% през 2022 година, съгласно пазарните откриватели Euromonitor International.

За съпоставяне, месните артикули, по-засегнати от коронавирусната рецесия, означиха растеж от едвам 0,3% през 2020 година, като се чака по-скромно възобновяване от 2,9% през 2021 година и 4,6% през 2022 година

Още от ЛЮБОПИТНО:

Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР