Искането на Русия доставките на природен газ да бъдат заплащани

...
Искането на Русия доставките на природен газ да бъдат заплащани
Коментари Харесай

Какво ще се случи, ако Русия спре газа за Европа

Искането на Русия доставките на природен газ да бъдат заплащани в рубли провокира опасения в Германия, която разчита главно на горива от Русия, че разногласието за заплащането може да докара до проблеми с доставките, съобщи Ройтерс, представена от Българска телеграфна агенция.

През 2021 година 55 % от газа, употребен в Германия, е бил доставен от Русия.

Макар и през първата четвърт на 2022 година размерът да спадна до 40 %, министърът на стопанската система Роберт Хабек признава, че Германия няма да успее да реализира цялостна самостоятелност от съветските доставки преди средата на 2024 година

Миналата седмица Москва разгласи, че до 31 март ще показа механизъм, по силата на който т. нар.  " вражески страни " ще би трябвало да заплащат приемания газ в рубли.

Сред тях са всички страни членки на Европейски Съюз. Повечето в момента заплащат газа в евро или долари.

Хабек, който дава отговор за енергийната сигурност на Германия, отхвърли съветското искане с аргумента, че договорите би трябвало да бъдат изпълнявани такива, каквито са.

В отговор на въпрос за съветските проекти представителят на Кремъл Дмитрий Песков сподели:  " Няма заплащане - няма газ ". Най-големите консуматори в Германия са " Унипер " (Uniper), Ер Ве Е (RWE) и Фау Ен Ге (VNG), като всички те има дълготрайни контракти за доставка на газ и отхвърлят към този момент да разясняват дали се приготвят за проблеми с доставките.

Какво ще се случи, в случай че доставките пресечен или спрат?

Германската асоциация за комунални услуги Бе Де Е Ве (BDEW) прикани държавното управление да приготви проекти за отговор при положение на спиране на доставките на съветски газ. Берлин към този момент има подобен проект, който се състои от три спешни равнища при сходен сюжет.

Първото равнище планува ранно предизвестие, че са вероятни проблеми с доставките. Второто равнище е паника, когато спиране на доставките или изключително високо равнище на търсене основава дисбаланс, който обаче може да се поправя без специфична интервенция.

Третото равнище е изключително състояние, при което пазарните ограничения не са съумели да решат казуса с дефицита. На това равнище немският мрежови регулатор " Бундеснетцагентур " (Bundesnetzagentur) би трябвало да реши по какъв начин да разпределя оставащите ресурси от газ из страната.

Ако Германия не обезпечи задоволително газ, първо ще бъде наранена индустрията. Тя използва към четвърт от доставяното в страната синьо гориво.

Това значи, че ще се загуби индустриално произвеждане, че ще пострадат веригите за доставки, сподели Леонард Бирнбаум, основен изпълнителен шеф на енергийния тръст Е.ОН (E.ON), пред телевизия А Ер Де. " Със сигурност ще понесем огромни загуби ".

След индустрията следват семействата, до момента в който лечебни заведения, заведения за обществени грижи и други институции от обществения бранш със специфични потребности ща бъдат последните, наранени от дефицита на газ.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР