Искането на Корнелия Нинова за обявяване на форсмажорни обстоятелства на

...
Искането на Корнелия Нинова за обявяване на форсмажорни обстоятелства на
Коментари Харесай

Искането на Нинова за обявяване на форсмажор не среща широка подкрепа в парламента

Искането на Корнелия Нинова за оповестяване на форсмажорни условия на този стадий не събира необятна парламентарна поддържа.
В сряда вицепремиерът и министър на стопанската система и индустрият заяви, че нейното ведомство ще предложи на съвещание на Министерския съвет да бъде въведен форсмажор поради войната в Украйна със задна дата -  24 февруари. То ще се отнася за всички браншове в българската стопанска система.

" Решението за вероятно оповестяване на форсмажор не е най-хубавото, не е най-удачното решение на тази обстановка ", съобщи Александър Ракшиев от ПГ " Продължаваме Промяната ". Пред медиите в Народното събрание той разяснява, че от Политическа партия са осведомени с концепцията, само че все още публично не е постъпвало предложение.
 

" Със сигурност това е едно решение, на което би трябвало да му се отдели в допълнение време и да се вникне в него какви са всички вероятни опасности, които биха произлезли ", уточни депутатът. По думите му, когато постъпи публично в деловодството, тогава от парламентарната група на Политическа партия ще могат да излязат с публична позиция. " От една страна аргументът, че по този начин компаниите ще избегнат заплащането на неустойки звучи добре, само че в действителност би трябвало да се преценяват рисковете за отсрещната страна ", съобщи Ракшиев. Според него не е отделено задоволително време, с цел да се реши от всички страни. " Не съм сигурен от правна позиция дали са положени всички старания да се види дали е издържано ", добави още националният представител.

От  " Демократична България " обявиха преди този момент, че са срещу обявяване на форсмажорни условия поради войната.

" Очевидно има проблем в разплащанията на компаниите, само че в Министерство на финансите се създават ограниченията и в тази връзка такава радикална мярка, която не е разисквана и ние не намираме за обоснована, не е нещо, което е подходящо на този стадий и се противопоставяме на нея ", това съобщи пред публицисти в коридорите на Народното събрание съпредседателят на Демократична България Христо Иванов. " Тази мярка не е съгласувана с нас, за останалите съдружни сътрудници не знам ", добави той.

По-рано ГЕРБ и Българска социалистическа партия влязоха в спор по настояването за чуване на премиера и вицепремиера за въвеждането на форсмажорни условия.



Това стана по искане на ръководителя на ПГ ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова. Тя изиска почивката, с цел да може ръководителят на Народното събрание Никола Минчев да се свърже с кабинета на премиера Кирил Петков, с цел да го уведоми, че една от парламентарните групи желае да зададе своите въпроси по отношение на въвеждането на изключителна конюнктура. Народното събрание разисква на първо четене промени в Закона за пощенските услуги. 

Александър Ненков в процедура по метода на водене напомни, че преди повече от час Никола Минчев е поел ангажимент за това да намерения по какъв начин и по какъв метод да предложения министър-председателя, с цел да даде пояснение за това, което е станало през вчерашния ден по водещата вест, а точно - въвеждането на изключителни условия в страната.

„ Виждам, че Министерски съвет също, очевидно заради някакви форсмажорни условия, не заседава през днешния ден, което значи, че министър-председателят и цялото държавно управление се крие, защото естествено на Министерски съвет ще бъде подложен въпросът за форсмажорните условия, които госпожа Нинова през вчерашния ден анонсира “, съобщи Ненков.

Народните представители от парламентарната група на “БСП за България “ Петър Кънев и Румен Гечев внесоха искане за чуване на вицепремиера и министър на стопанската система и промишлеността Корнелия Нинова на идващото постоянно съвещание на Комисията по икономическа политика и нововъведения на 23.03.2022 година Искането е по отношение на желанието за оповестяване на режим форсмажор, като на съвещанието са поканени да вземат участие и представители на работодателските организации.

Подобно искане са внесли и от ПГ на Движение за права и свободи, заяви пред публицисти в коридорите на Народното събрание Йордан Цонев.

„ Ние не знаем какво включва терминът форсмажор и юристите не можаха да кажат, защото няма в законодателството формулировка за тези условия. Затова дано пристигна в Народното събрание, да каже какво значи това, да я изслушаме всички. Движение за права и свободи ще поддържа всяка самодейност, която е в интерес на бизнеса и хората “, уточни Цонев.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР