Искаме отпадане на данък уикенд и налога върху дивидента, казва

...
Искаме отпадане на данък уикенд и налога върху дивидента, казва
Коментари Харесай

ВМРО: 5 млн. българи с ваучери за туризъм

Искаме отпадане на налог уикенд и данъка върху дивидента, споделя зам.-председателят на Вътрешна македонска революционна организация и лидер на листата на партията в Русе и 25 МИР София ИСКРЕН ВЕСЕЛИНОВ в особено изявление за СТАНДАРТ С ограничения за стопански напредък ще реализираме 2500 лева междинна заплата Предлагаме фонд за гарантиране на заемите на компании към банки Финансова поддръжка за първите месеци, в които българи от чужбина се върнат у нас Компромис с македонизма няма да има
- Г-н Веселинов, Вътрешна македонска революционна организация излезе със обществена стратегия на изборите за нов парламент. Предвиждате 2500 лева междинна работна заплата и 700 лева междинна пенсия до края на мандата, преизчисление на пенсиите на всички българи, които имат изискуемия трудов стаж и 30% междинен растеж на пенсиите до края на мандата. От къде ще дойдат парите за това?

- Средната работна заплата не е обществена стратегия, а е функционалност от развиването на стопанската система. Не чакаме административно нарастване на междинната заплата, а стопански напредък, на база на който порастват и приходите. Затова и предлагаме ограничения за стимулиране на стопанската система. Те стартират със редуциране на част от нетипичните разноски в бюджетната сфера.

- Какви ограничения за стопански напредък оферирате?

- В изискванията на рецесия не би трябвало да се трансформира данъчната система. Но има ред налози, които основават тежест и нямат резултат в крайната бюджетна рамка. Такъв да вземем за пример е налог дял, с който на процедура повторно се полза облагата - при разпределението й. Такъв е и сложният за администриране и нерационален налог уикенд. Ние желаеме тяхното отпадане. Едноличните търговци считаме, че би трябвало да заплащат 10% върху активността си, а не 15 на 100, както е сега.Предвиждаме запас в бюджета, който може да разреши поощряване на предприемачеството. Същевременно, по отношение на ковид-кризата лансираме основаването на гаранционен фонд за заемите. Той е извънредно значим, предвид на отпадането на мораториума върху заплащанията по тях. Този фонд би трябвало да подсигурява през идващите две години вноските на засегнатите бизнеси към банките. Това ще намали риска за банките и ще даде опция да се подсигуряват оборотните пари на компаниите, което сега е извънредно мъчно.Виждаме запас и в освобождението на реинвестираната облага от налог. Това може да докара до скок на вложенията, по-високи приходи и повече работни места.  

- Каква поддръжка среща aнтикризисно предложение на Вътрешна македонска революционна организация за увеличение на прага за наложителна регистрация по Данък добавена стойност от 50 000 лв. на 150 000 лв. за интервал от 3 календарни години?

- Това е друга доста значима мярка, защото ще даде глътка въздух на дребните компании. Имаме цялата политическа воля тази мярка да не се употребява за укриване на Данък добавена стойност, а в противен случай. Говорим за кафенета, сладкарници и други дребни бизнеси. При тях щом прескочат 50 000 лева, активността им се оскъпява. За избрани райони, където действително имаме висока безработица, би могло този предел да бъде даже 200 000 лева

- Не срещнахте ли поддръжката на ГЕРБ за въвеждането на тези ограничения и през последната година, когато коронакризата сензитивно удари бизнеса?

- От началото на пандемията се започнаха извънредно доста ограничения. Ако се огледат всички, като рамка, ще се види, че 70% от нещата, които предложихме, са признати. Но обстановката се развива. Ако преди година говорехме, че ни следва неколкомесечна рецесия, в този момент виждаме, че пандемията и следствията от нея не престават повече от година. Затова и ни би трябвало нов прочит на ограниченията. А във връзка с мандата - ние влязохме с управническа стратегия, в която ГЕРБ държаха да няма смяна в данъчните закони. За сметка на това ние издействахме обществени решения като 300 лева минимална пенсия.

- Във време, в което множеството систематични партии приказват за промяна към зелена стопанска система, Вътрешна македонска революционна организация прикани за преразглеждане на Зелената договорка. Защо?

- Зелената договорка е налог химера, който Европейският съюз е решил да заплати на една геология. Зелената договорка не е опит за по-екологичен Европейски Съюз, а за по-неконкурентоспособен. Няма по какъв начин да подкрепим тази химера, няма по какъв начин да забраним въгледобива и въглищните централи. Това е единственият важен енергиен локален запас, който обезпечава към 40% от енергопотреблението на страната ни.Нашият глас е глас на разсъдъка. Ние не сме срещу опазването на околната среда. Напротив - това би трябвало да е извънреден акцент. Но за какво би трябвало да забраним въглищните централи, вместо да влагаме в технологии по извеждането на въглеродния диоксид отвън околната среда. Вместо това ние решаваме на насърчаваме нови начинания, в които явно транснационалният капитал е вложил и би трябвало да има попътен вятър в платната, с цел да се развива.Има едно неприемливо клатушкане по тематиката. А неотдавна даже един от производителите на електрически автомобили, сподели, че самото основаване на този тип транспортни средства над избрана мощ нанася повече вреди на природата, в сравнение с изгоди по-късно, когато се употребява.  Трябва да сме прагматици - да опазваме околната среда, само че да не навреждаме на конкурентоспособността на българската или европейската стопанска система.Смятам, че доста скоро тази договорка ще се преразгледа.

- За подпомагането на най-пострадалия от коронакризата бранш – туризма, предвиждате ваучери на стойност 100 лева за отмора в български курорт. Какви други ограничения в поддръжка на този стратегически бранш планирате?

- Тези ваучери са извънредно значими. От тях ще се възползват всички работещи, които заплащат осигуровки, всички пенсионери, учащи се и така нататък Около 5 млн. души ще получат директна поддръжка. Тя ще се материализира като доход в областта на туризма в размер над 500 милиона лв.. Тези пари на процедура ще доведат до още 1 милиард лева, който хората биха внесли като персонален принос в развиването на туризма поради това, че страната ги е насърчила. Такива са международните практики. Това ще бъде мощна съживителна инжекция за българския туризъм. Истината е, че за туризма всички съответни ограничения бяха препоръчани от Вътрешна македонска революционна организация през лятото - пониженото Данък добавена стойност, поддръжката за чартърните полети и нещо, което напълно половинчато бе решено облекчаването на издаването на визи за трети страни, разбивайте Русия и постсъветското пространство. За страдание, част от тези ограничения са краткотрайни. Те са до края на 2021 година За нас е извънредно значимо да ги създадем по-дългосрочни и даже непрекъснати. Защото е явно, че рецесията няма да завърши през 2021 година и би трябвало всеки от тези към 400 000 души в сектора, да получи своята поддръжка.

- Предлагате Закон за частния банкрут. Защо това е значимо?

- Имаме над 500 000 несъбираеми заема и неколкостотин хиляди българи, които живеят в укриване от закона и своите кредитори. Не могат да водят естествен живот, не могат да работят легално. Това от една страна е мощен тласък за сивата стопанска система, от друга - предизвика емиграцията. хората би трябвало да отидат в чужбина, с цел да работят и да се устоят.От трета страна кредиторите нямат никаква изгода, тъй като в действителност тези неприятни заеми най-често към този момент са продадени на колекторски компании на цена 7 до 10 % от действителната им стойност. И единствените печеливши са колекторските компании, които каквото и да съберат, все ще имат някаква облага. Не считам, че поради интереса на тази дребна финансово-олигархична група би трябвало да страдат стотици хиляди хора. Длъжни сме да създадем ясни правила, по които длъжникът, който не е предизвикал самичък банкрута си, да може да живее обикновено. И след избран период и разпродаване на имуществото без нещата от първа нужда за живот като жилище и така нататък, да стартира начисто. Разбира се с черната точка в кредитното си досие, че е човек, който носи риск. И в бъдеще който го кредитира да знае това. Такава е практиката във всички европейски страни и в Съединени американски щати.За страдание финансовото лоби в България е прекомерно мощно и в границите на този парламент единственото, което успяхме да реализираме, е 10-годишната безспорна отминалост, която фактически постави завършек на фигурата на безконечния дебитор. Но тя за жалост не подсигурява човешкото битие.

- Вътрешна македонска революционна организация стартира концепцията за министерство на българите в чужбина. С какво това ще помогне за връщането на младите и образовани наши сънародници в родината?

- Ние сме една от нациите с най-вече емигранти. Стари и нови общности зад граница съвсем са се изравнили с българите в границите на страната. Ако броим единствено новата емиграция, тя наближава два милиона души и не е изгубила връзката си с Родината.Има безспорната нужда от политика за тези хора, за опазване на тяхното национално съзнание, за подсилване на връзката с България и вероятно за тяхното връщане. У нас има голяма липса на работна ръка. И ние виждаме - изключително в старите български общности на териториите на днешни Украйна и Молдова, сериозен демографски запас и запас като работна ръка. Затова са нужни специфични стратегии, които да притеглят и предизвикват тези българи да се върнат.За новата емиграция би трябвало да имаме политика за опазване на самосъзнанието в идващото потомство. Много постоянно деца се раждат в Западна Европа, а единственото, което сега ние съумяваме да предложим на сънародниците ни, са учебни заведения в местата където има по-голям % българи. Нужна е непрекъсната връзка с тях и даване на информация за работни места у нас, опция са усядане и даже финансова поддръжка в първите месеци, в случай че решат да се върнат в България.

- Вътрешна македонска революционна организация изведе закрилата на обичайното християнско семейство в собствен главен приоритет. Какви ограничения за подкрепяне на фамилиите предвиждате?

- Трябва да се продължи с данъчното поощряване на фамилиите. С доста старания успяхме да извоюваме в 2021 година за всяко дете да има данъчно облекчение. В общия размер на фамилното облагане това е 450 лева за дете годишно. Тази политика би трябвало да стане систематична - да влезе в Закона за облагане приходите на физическите лица и да работи дълготрайно, както и да се усили поддръжката на 600 лева за дете до края на мандата. На равнище образование и просветителна система пък би трябвало да залагаме още от нежната възраст на децата, че фамилията е полезност, че децата са полезност. Това е сериозна стъпка за възстановяване на демографския капацитет на нацията. Обществото, в което живеем възпитава във всевъзможни полезности, само че не и в обичайните. Семейството е гръбнакът на обществото. Напъните на джендър идеологията да преразглежда фамилията, да го предефинира с еднополови бракове и прочие са безусловно неприемливи и в прорез с морала на българина.

- Ще успее ли България да отбрани националния си интерес с разногласието с районен съд Македония за езика и историята?

- Вътрешна македонска революционна организация е гарантът за това. Докато Вътрешна македонска революционна организация е в ръководството, вярвайте ми, че компромис няма да има. Компромис с Македония ще има, само че не и с македонизма, не и с политиката им за кражба на историята. И в това отношение нито Съединени американски щати, които си разрешават в избрани случаи да разясняват в недружелюбен за България аспект, нито огромните европейски сътрудници нито Русия или който и да е, могат да трансформират мнението ни. Защото то се базира на истината и ние не би трябвало да отстъпваме.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР