Искам да призова българското правителство за разглеждане на възможността за

...
Искам да призова българското правителство за разглеждане на възможността за
Коментари Харесай

Радев: Да изпратим бронежилетки и каски за цивилните в Украйна

Искам да прикани българското държавно управление за разглеждане на опцията за изпращане на самостоятелни защитни средства за цивилното население на Украйна – бронежилетки, каски и друго належащо съоръжение, изключително в регионите, където доминира българско малцинство, подложено на обстрел.

Това съобщи президентът Румен Радев, който се срещна с полския си сътрудник Анджей Дуда в София. Само преди няколко дни Радев съобщи, че даването на оръжие за Украйна е замесване на България във войната. " Ние би трябвало да бъдем солидарни с украинския народ и да оказваме помощ с всичко, с което можем. Но който вземе решение за даване на въоръжение и по този метод за замесване на България във войната, би трябвало да може да се изправи пред обществото и да изясни какъв е рискът ", сподели той,, написа.

Радев сподели още, че " съветската експанзия в Украйна слага изключително остро въпроса за нашата сигурност ". " И тук ние, дружно с Полша, сме единни в напъните си за подсилване на източния фланг на Алианса. За основаване на нужните условия за въвеждане в деяние на проектите за степенуван отговор според от степента на заканите. И образуването на многонационални бойни групи е единствено част от тези старания ", сподели Радев.

Радев беше безапелационен, че България не може да бъде част от новата отбранителна идея на Алианса, без действителни и модерни отбранителни качества. Той посочи, че единствено преди дни неговият сътрудник Дуда е подписал Закон за защита на отечеството. „ Разходите за защита в Полша за тази година се фиксират на 2.2% от Брутният вътрешен продукт, и на най-малко 3% от 2025 година А се мисли и за 4% от Българска социалистическа партия да се дават за защита “, акцентира Радев. „ С него се основава специфичен фонд за поддръжка на въоръжените сили, а в учебните заведения се връщат детайли от образованието по защита “, разясни президентът на България. По думите му, и в Румъния текат сходни процеси.  От изказването на Радев стана ясни, че експертни екипи ще обсъдят неотложно опцията за оказване на подпомагане на България за поддръжката на МиГ-29 от полската промишленост.

По думите на президента, България може да чака ексадрилна подготвеност за новите Ф-16 към 2030-а година, а до тогава разполагаме само с МиГ-овете. " Ако до тогава не вземем незабавни ограничения, рискуваме да загробим вековната ни история във военната авиация, да се молим на комшиите за помощ и да компрометираме самия план за Ф-16, тъй като няма да има кой да го обслужва ", съобщи Радев.

 „ Формирането на национални бойни групи е единствено част от тези старания. Това обаче не анулира огромната отговорност пред нас, за която съм напомнял пред не едно българско държавно управление – да градим и да развиваме личен защитителен потенциал ", разясни той. „ Не единствено следим като НАТО, само че и по доста способи се стремим да помогнем на Украйна “, сподели от своя страна президентът на Полша Анджей Дуда. Той е на мнение, че Алиансът би трябвало по допустимо най-бързия метод да се приспособява към актуалната обстановка, която основава нападателната политика на Русия. „ Трябва да се освободим от превъзходството на Русия при доставките на петрол и газ. Предстоящите срещи на високо равнище в Брюксел ще донесат както военни, по този начин и стопански решения, които ще засилят нашата сигурност “, уточни полският президент. „ В момента Русия ни демонстрира какво значи съветски гнет, само че в предишното ни е показвала какво значи енергиен шантаж. Трябва да създадем цялостна деверсификация “, посочи Дуда.

 
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР