„Искам да попитам, при условие че ЕК твърди, че Планът

...
„Искам да попитам, при условие че ЕК твърди, че Планът
Коментари Харесай

ГЕРБ: ЕК изобличи Кирил Петков в лъжа

„ Искам да попитам, при изискване че Европейска комисия твърди, че Планът за възобновяване е предаден октомври, истина или неистина са думите на Кирил Петков, че има предаден нов проект. Аз доста не обичам политическите внушения. Просто оттук-нататък би трябвало да следим всяка дума на Кирил Петков. Дали тя е истина или неистина “. Това съобщи на брифинг в централата на ГЕРБ някогашният вицепремиер Томислав Дончев. Той обърна внимание на отговора, даден през днешния ден в Народното събрание от Кирил Петков по въпроса. България е изпратила на Европейската комисия нов, редактиран вид на Плана, само че към момента няма съответни отговори по него, твърдеше през днешния ден министър председателят Кирил Петков. Думите му обаче се оказват в несъгласие с казаното от Брюксел. От пресслужбата на Европейската комисия са коментирали пред „ Медиапул “, че при тях Планът за възобновяване и резистентност на България е получен на 15 октомври 2021 година На тази дата, след месеци бавене, беше входиран разновидността на някогашния вицепремиер Атанас Пеканов.
 
Не е хубаво да се лъже от трибуната на Народното събрание. Оттук нататък ще сме принудени да преценяме дали думите на министър-председателя Кирил Петков са истина или неистина. Това съобщи депутатът от ГЕРБ и някогашен вицепремиер Томислав Дончев по време на ексклузивен брифинг в централата на ГЕРБ във връзка днешното известие на Петков, че Планът за възобновяване и резистентност е импортиран в Европейска комисия. "Г-н Петков ме осведоми в пленарната зала, че проектът е предаден на Европейската комисия и тя го преглежда. Ако в действителност е пратен там, това е проблем. Нещо повече - това е безсрамие, тъй като не може да изпраща документ, който никой в България не е виждал ", възмути се Дончев, който е и заместник-председател на ГЕРБ. По думите му през днешния ден представител на Европейска комисия е декларирал, че проектът с който разполагат, е подаден на 20 октомври 2021 година и е създаден от второто служебно държавно управление. 
 
"Искам да ви попитам, в такъв случай – истина или неистина са думите на господин Петков през днешния ден, че проектът е подаден в Европейска комисия и тя го преглежда? Не обичам на ниска цена вид политически внушения ", сподели Томислав Дончев.
 

 
По-рано днес пред Народното събрание министър председателят Кирил Петков съобщи: "България е изпратила на Европейската комисия нов, редактиран вид на Плана за възобновяване и резистентност, само че към момента няма съответни отговори по него ".
 
По думите му са били ревизирани секторни политики в енергетиката, с цел да се избегне увеличението на зависимостта на страната от съветски газ.

"Знаете, в спора, който нараства сред НАТО и Русия, имаме значителен риск от евентуални наказания и евентуална неустановеност в подаването на газ. Едновременно с това в проекта, който ние заварихме, имаше парогазова централа, която да вземем за пример дава зависимостта да се усили още повече от тези доставки и българската самостоятелност в енергийно отношение беше понижена. Ние като едно ново държавно управление не можем да приемем този вид взаимозависимост и трябваше да преработим част от проекта, тъй че да можем да имаме по-независима енергетика, по-зелена енергетика и всичко това успяхме да го създадем за доста пай интервал ", каза Кирил Петков от парламентарната естрада.. 
 
Ваденето на плана за създаване на парогазова централа на мястото на държавната Топлоелектрическа централа "Марица Изток 2 " бе оповестено от вицерпемиера по еврофондовете и финансов министър Асен Василев при започване на януари като аргументът още веднъж бяха несигурните доставки на газ, само че и тъй като към оня миг Брюксел не считаше природния газ за преходно гориво и безвъзмездното финансиране за сходни планове бе под въпрос. Преди дни обаче Европейска комисия реши да предложи газът и нуклеарната сила да бъдат възприемани като преходни ( "зелени ") горива в преследването на задачата за природосъобразна стопанска система до 2050 година. 
 
Василев обаче към този момент разгласи, че вместо парогазова централа в "Марица Изток " ще се предложи създаване на мощ за изгаряне на боклуци. Той даже стартира концепцията да се преместипланираната сходна мощ, която да създава гориво от боклуци за столичното парно, в комплекса "Марица Изток ".
 
Не е ясно обаче какво тъкмо съдържат корекциите, изпратени до Брюксел, което предизвика Томислав Дончев да нападне новите ръководещи, че са първите, които са внесли вид на проекта, без да са подложени на публично разискване предложенията.
 
"Аз се веселя, че имате изпратена нова версия на Плана за възобновяване и резистентност. Това е отлично. Не е отлично обаче, че това евентуално ще е първата версия, която е изпратена на Европейската комисия, която никой в България не я е виждал. Това досега не се е случвало въобще. Съвсем различен е въпросът, че този проект е пренаписван към този момент повече време, в сравнение с е писан. Това, че в България никой не знае какво сте изпратили, е проблем ", заяви Дончев. 
 
"Първо ще има публични разисквания. Много по-добре е да изчакаме още 2-3 седмици, в сравнение с да похарчим милиарди, които могат да трансформират бъдещето на България по извънредно неверен метод за част от политиките, които ние заварихме, наследени тъкмо от вашата работа ", отвърна му министър председателят. Което обаче е необичайно - да има публични разисквания за нещо, което към този момент е изпратено в Брюксел.
 
По-късно на съвещание на бюджетната парламентарна комисия от финансовото министерство прецизираха, че става въпрос за изпратена обща рамка с новите планове, които ще търсят съфинансиране по механизма за възобновяване и резистентност, само че се чака отговорът на Брюксел, с цел да бъдат изпратени финалните планове. 
 
"Вие ще би трябвало да договаряте по 600 млн. лева вложения на месец, тъй като парите би трябвало да се договорят до края на 2023 г. Няма и оперативни стратегии за новия програмен интервал. Ако такива се появят април или май, особеностите на капиталовия развой са такива, че действително ще може да стартира да се работи в средата на 2023 година ", коментира в това време Томислав Дончев. 
 
Пред журналисти Дончев прикани държавното управление незабавно да даде пояснения какво тъкмо е залегнало в последната версия.  "Самото допускане, че някой си е разрешил да изпрати Плана в Европейска комисия без обществено разискване и координиране с никого в България, е безсрамие. Ако пък Планът не е изпратен в Европейска комисия, то значи министър председателят Петков е излъгал от парламентарната естрада ", съобщи някогашният вицепремиер. 
 
От пресслужбата на Европейската комисия разясниха, че при тях проектът за възобновяване и резистентност на България е получен на 15 октомври 2021 г. Тогава той бе публично импортиран от служебния вицепремиер Атанас Пеканов. 
 
"Анализът на Комисията на този проект е в ход ", обявиха от Брюксел. 
 
Срокът за изговаряне на Брюксел след удължаванията е 15 февруари 2022 година В последните дни обаче финансовият министър Асен Василев твърди, че чака решение на Европейска комисия по проекта през март, което значи, че страната ни или е поискала ново удължение, на каквото има право по правилник, или счита да направи това. 
 
По проекта страната ни чака по механизма за възобновяване и резистентност безплатни 12.6 милиарда лева и още 9 млрд.лево като заеми.
 
Източници: "Епицентър ", tribune.bg
 
 
 
 
 
 
Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР