Искам българските граждани да живеят в една по-развита, правова и

...
Искам българските граждани да живеят в една по-развита, правова и
Коментари Харесай

Веселин Калановски: Политиката не трябва да се бърка с театър

Искам българските жители да живеят в една по-развита, правова и демократична страна
Веселин е известен български артист и общински консултант в Столичния общински съвет. Участва в десетки театрални, кино и телевизионни планове. Работи на свободна процедура от 1991 година Член на УС и зам.-председател на " Артист Аутор ", съдружие за протекция на авторски и сродни права на актьорите. Съосновател и ръководител на УС (до 2001 г.) на Свободен спектакъл. Преподавател по актьорско майсторство (до 2004 г.). Участвал е като член в комисията за дотации на театрални планове към МК.  Участва в Инициативния комитет за основаване на " Да, България! ". Член е на Националния и Изпълнителния съвет на партията, както и на локалната организация на в регион " Оборище ". Активен участник в гражданските митинги през последните 31 години. Роден и живее в град София. Семеен, с четири деца.
Съсипаната страна може да се възвърне до 10 година, само че унищожената нематериалност - за не по-малко от 50, споделя сполучливият артист и един от учредителите на " Да, България " в особено изявление за вестник СТАНДАРТ
 

- Г-н Калановски, като човек свързал живота си с театъра, по какъв начин Ви наподобява политическа сцена?

- Човек изобщо не би трябвало да си помисля да бърка сцена, спектакъл и изкуство с това, което се случва в политикат а. Не знам за какво е насадено мнението да се съпоставя политиката с театъра. В известна степен това снишава величието на същинското изкуство и придава на политиката леко подправен звук. Приема се, че театърът като изкуство умее да преобразява неща, които не са се случили или са се случили в нашите показа и фантазии.Политиката не би трябвало да е спектакъл. Политиката би трябвало да е деяние с ясна мисъл към някакви хоризонти. Политиката е да имаш цел, която преследваш. И както се споделя в един прекрасен разказ на Селинджър " По-горе билото, майстори! ". Колкото нагоре се целиш, толкоз по-добре, толкоз по-дългосрочна визия имаш за развиването на страната. За мен политиката в общи линии не е нищо повече от това да се предложиш, с цел да слугуваш и да бъдеш инструмент в ръцете на хората, които имат твоите мисли, хрумвания и да се стараеш да ги постигнеш. Ставаш подвластен от хората, които те изпращат някъде с цел да постигнеш задачите и фантазиите им.

-В акцията успяхте ли да кажете всичко, което искахте?

-Единствената концепция, която съм имал, заставайки пред хората, които би трябвало да ми дадат доверието си и да ме изберат за депутат, е да бъда почтен и прям. Разбира се, изказвайки всички тези позиции, които " Демократична България " отстоява и които са залегнали в нашата политическа стратегия. Като споделям политическа стратегии, това не е нещо, което ми е насадено. Това е нещо, в правенето на което съм бил съизвършител. Това е моят метод на мислене. Искам българските жители да живеят в една по-развита, правова, демократична страна.

- Ако би трябвало да ги подредите по значимост, кои са трите казуса, за които " Демократична България " има решение?

- Предполагам, че всеки един от сътрудниците и приятелите, с които работих в тази акция, би изтъкнал три разнообразни значими неща от негова позиция. Откровено казано, всичко това, което е залегнало в тази стратегия е значимо, само че с цел да сме максималисти, аз бих изтъкнал неща, които мен ме касаят. Едното е безкомпромисното сразяване на корупцията в България до степени, сродни на тези в Европа. Защото в случай че някой твърди, че там няма на никое място корупция най-нагло лъже, само че би било отлично да слезем до едни търпими европейски параметри.Второто нещо е извънредно значимо и това е правораздаването. Аз не приказвам единствено за смяна на правосъдната система, а да реализираме заслужено правосъдие, което да се отнася за всички, без значение от позицията на дадения субект в живота. Дали е в някое затънтено кварталче или е на " Дондуков " 1 или 2, законът би трябвало да е идентичен за всички.  Трябва да подчертавам и върху дигитализацията, намаляването на тежестта на регулаторните органи, обучение - непременно, здравно обслужване -  непременно! Когато споделям обучение, тук поставям и един плюс - обучение и просвета, това е моят акцент.  Или в случай че би трябвало да го обобщя - нематериалност. Това е за мен голям главен акцент. Да всяка една стопанска система, колкото и да е унищожена може да бъде оправена за 1-3-10 години може да стъпи на краката си, само че една унищожена просвета, една унищожена нематериалност или просветително струпване не може да бъде възобновена за 50 или 100 години.

- Кризата с цената на газа и коронавирус рецесията са двете значими точки в дневния ред на хората, " Демократична България " има ли,решение?

- Не съм икономист, нито имам здравно обучение, само че ясно би трябвало да си кажем, че това, което се случва с цените на тока е от една страна е обусловено от интернационалния пазар и за това отговорни няма. Но има отговорни за неналичието на газопресонна връзка с Гърция, която държавното управление на ГЕРБ просто проспа, пропи или аз бих споделил продаде за сметка на един Турски поток, който мина през България. То пропусна да построи връзката за азерски газ, който щеше да смъкна с пъти цените в България.Наистина страната би трябвало да предприеме нужните дейности и да резервира популацията. При стандарта ни живот не е допустимо и бизнесът, и популацията да са подложени на такива ценови шокове. Държавата би трябвало да оказва помощ и да отдели запас.  По отношение на коронавирус рецесията, за жалост доста късно пристигна разяснителната концепция. Някои страни, които започнаха сходни дейности и където имунизацията е на напълно друго равнище, не помниха какво е маска. Според мен това е пътят. Като оня безконечен спор сред Ботев и Каравелов. Ботев е казвал " Въстание! ", а Каравелов - " Просвещение! ". Това пропуснаха редица държавни управления последната година да създадат. Просвещение във връзка с тази рецесия и пробуждане на предпочитание в самото население да предприеме ограничения в своя отбрана. Защото другояче не е възможно да умират толкоз хора дневно. По време на война не умират толкоз хора.Има и още нещо. Има една присъща българска народопсихология. Спомнете си по какъв начин стартира рецесията. Започна с един щаб, който всяка вечер правеше конференции и внушаваше мрачни неща, които потискаха популацията. Говореха по какъв начин всички ще свършим, по какъв начин ограниченията би трябвало да са строги, много внушаващо боязън, смут и напън. Спомняте си един от законите на Нютон, че всяка мощ има назад по посока противопоставяне. Българският народ не обича такива внезапни влизания или пък най-малкото се пробва да се отърси от тоталитарните си мемоари и в действителност има антитела от сходни закани. Според мен това също беше една от аргументите да се сътвори антинастроение.

- Като претендент за депутата от 25 МИР в София и Ямбол има ли разлика в акциите? Къде борбата е по-тежка?

- Искам да съм почтен, открит, без значение къде е акцията. Винаги съм се стремял да се показвам с български думи на български език. Това, което споделям, да звучи обикновено.Разлика в хората в двата региона има, само че и проблемите в България съвсем на всички места идентични. В Ямбол една от огромните болки е положението на Окръжна болница, която в същото време е и единственото коронавирус поделение и единственият незабавен медицински център. Там няма нито един работещ хирург, нито един работещ анестезиолог. Новата й постройка се строи към този момент близо 40 години. Последният транш, който е трябвало да пристигна преди 1-2 месец, не е преведен. Истинска злополука! Болницата е в колапс.Като цяло демографската рецесия е на всички места, икономическата рецесия е повсеместна, обезлюдяването е поголовно. В изборните описи в села в ямболско с 500 души по лист на предходните два избора са дали своят вот по 100-150 души.25-и регион в София е един голям град, втори по величина след бургаския. Там няма културно средище - няма кино, няма спектакъл. Ако има читалище, всеки миг ще падне. Районите към Обеля, Люлин, Овча купел, Илинден, Нови Искър се трансформират на спални. Голяма голяма спалня, в която хората отиват, ядат и спят.

- Какво очаквате след изборите? Ще бъде ли формиран кабинет?

- Ще бъда пределно явен и почтен. Много ми се желае да бъде формиран кабинет. Българският народ мъчно ще понесе още един неуспех. Надявам се, че всички са в положение да проявят здрав разсъдък и да сформират за избран интервал от време държавно управление, което  да помогне страната да си стъпи на крайници и да се пребори с рецесиите. Защото те няма да отминат за ден-два.

- Да поговорим за изкуство. Какво в региона на културата би трябвало да се промени. Има ли корупция и олигархични модели в изкуството?

- Корупция, несъмнено, че има. Корупционни схеми са очевадни, когато се види по какъв начин с итонг се вършат антични замъци. Корупция има във връзка с културните полезности. Има и в освен това, което се открива от иманяри. Изнася се от България или влиза в полулегални частни сбирки.

- Какъв е вашият персонален претекст да се занимавате с политика?

- След като в продължение на 30 години от митинги и манифестации познаваш поименно всяко жълто и гранитно паве в центъра на София, в един избран миг си казваш " Не, по този начин не става ". Явно гражданската позиция, най-малко в нашия вид народна власт, не сработва задоволително добре. Преди 5 години взех решение да направя идната крачка. За първи път станах член на партия. Защото когато ти си единен с хора, които мислят като теб, имате идентична визия, идентични цели и се обедините в партия, вие създавате средство да влезете непосредствено в политиката, а освен да изразявате мнение. Това е типът народна власт, който шества в целия свят. Това е представителната народна власт. Има напъни да се измислят някакви други видове демокрации, други механизми ръководство и политики, само че към този момент не е измислено нищо по-добро.

- Къде хората ще могат да ви гледат скоро?

- Между другото, това е разликата от предходните две акции. Наистина не знам по какъв начин оцелях. Освен че съм претендент в два региона, преговарям една канадска пиеса - " Оптимистичен рибарски справочник ", в театралното пространство " Театро ". Играем с сътрудника Димитър Бакалов, а Андрей Русински е режисьор. Тя ще има европейска премиера на 1 декември. Няма да издавам сюжета, само че пиесата е изпълнена с доста комизъм, малко мелодрама и е изтощителна за игра. Дано да се оправя.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР