Иска ли ви се тази година да опитате нещо различно?

...
Иска ли ви се тази година да опитате нещо различно?
Коментари Харесай

По-различната почивка, в която ще се влюбите

Иска ли ви се тази година да опитате нещо друго? Може би и не сте от тези, които резервират огромните " ол инклузив " хотели още през март и чакате отпускът да ви просто да ви се случи. Значи в този момент е моментът неподготвено и на смешка да се обадите на тайфата или на обичания и да извършите лятото незабравимо с няколко дни под звездите.

Противно на общоприетото мнение, не би трябвало да си хипар (много хора към момента влагат отрицателен смисъл в думата) или някакъв аскет, с цел да харесваш къмпингуването. Много известни хора, хора с благоприятни условия, избират този метод на отмора през 5-звездните хотели и екскурзии в чужбина. Въпрос на настройка и светоусещане е, на авантюристичен дух. Къмпингуването е по опциите на всеки - въпрос на организация и обмисляне.

Палатка, кемпер или каравана - към какво да се насочим?

Палатката е подслонът, който най-силно ни свързва с природата, в случай че това е задачата ни. Е, имам другари, които нямат и палатка, а спят единствено на хамак и багажът им не надвишава една раница, само че това в действителност не е за всеки. Палатките са едноместни, двуместни и така нататък чак до такива, които побират и 12 индивида. Те могат да са евтини, от промоции по магазините, само че някои надвишават цените на дребна каравана. Добре е да е двуслойна, за по-добра температурна изолираност, с подлепени шевове, рейки от фибро стъкло, с огромни отдушници и да е относително лека за преместване. По-добре е палатката да е по-висока, изключително в случай че е от тези, които побират повече хора. Опъването не е кой знае какъв брой комплицирано и не изисква доста време.

Би било добре, в случай че държим въпреки всичко на някакво улеснение, да си вземем надуваеми дюшеци и възглавници, а да не спим на земята в спални чували. Оттам нататък всичко е както ви е комфортно. Ако ще готвите повече – подсигурете съдове. Ако се справяте добре с огъня – барбекю, в случай че ли не – газов котлон също прави работа. Всичко това се провежда от вас самите и с времето се натрупа доста опит.



Палатките имат няколко минуса като зависимостта от атмосферните условия, множеството шетане към организирането на бивак и неналичието на улеснения за готвене, миене на чинии и къпане. Палатката, както знаем от вица - не се и заключва.

Кемперът е това транспортно средство, сплотяващо кола и дом в едно. Приличат на дребни бусчета, а вътре могат да се поберат необикновено доста неща. Спалня, кухня, тоалетна – всичко това практично оборудвано и плътно. Недостатъкът на кемпера е, че гори доста гориво и даже и за артикули да отидеш до магазина, би трябвало да си с него.



Това го прави проблем и за паркиране, само че не чак подобен като е при караваната. Затова доста хора комбинират кемпер с велосипед, с цел да са по-мобилни. Кемперите могат и да бъдат наемани в къмпинг и по този начин да се употребява ток и канализация. Предимствата на кемпера са, че за разлика от палатката - имате постоянен покрив, заключва се и ползвате някои улеснения в плюс.

Караваната е отново тип дом на колела, който се закача за колата. Подобно на кемпера, и вътре има цяло жилищно обзавеждане. А някои каравани могат да са доста първокласни. По предписание, те се предлагат за хора, които държат да им е необятно и да имат удобството на същинското легло и покрив над главата си. Караваните са за тези, които ще останат на едно място през цялата отмора. Разкачат караваната и имат дом.



По-мобилните авантюристи избират кемпери. Те харчат и по-малко гориво и в случай че ще пътувате повечко - за вас е точно кемперът. Караваната е по-трудна за паркиране, а в някои градове има възбрана да се влиза в града с каравана, поради паркоместата.

Палатките, караваните и кемперите могат да бъдат наемани и напряко в къмпинг. Там те са закачени за канализация, имат достъп до газ и течаща вода. Ако сте с дребни деца, може първия път да отидете с каравана или кемпер, а като добиете опит – да се осмелите и на палатки. Ние заведохме тригодишната си щерка непосредствено на палатки и беше отлично прекарване за нея. Виждала съм и по-малки деца да къмпингуват без терзания.

Този метод на отмора или ще ви завоюва вечно, или въобще няма да ви хареса. И по този начин е редно – за всеки усет да има метод и място. Ако ви хареса, с времето ще придобивате от ден на ден къмпинг улеснения, убеденост, че вършиме нещата както би трябвало. Храната, приготвена навън, ще ви се услажда от ден на ден и спомените и историите за приключенията ще се множат. Цели генерации почиват по този начин още от соц времената и ще не престават да го вършат, тъй като мястото на индивида е в природата и там той инстинктивно се усеща най-добре.

Къмпинзите у нас не са доста и несъмнено има какво да се желае. Както и от културата на къмпингуващите, които би трябвало да са виновни за боклука си и измененията, които нанасят на природата. В един миг стремежът за улеснения надвива и къмпингуването става все едно си вкъщи. А по този начин се губи приключението.
Източник: hera.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР