Ирландският сетер е порода кучета, която произлиза от Ирландия. Съществуват

...
Ирландският сетер е порода кучета, която произлиза от Ирландия. Съществуват
Коментари Харесай

Отглеждане на Ирландски сетер вкъщи

Ирландският сетер е порода кучета, която произлиза от Ирландия. Съществуват данни, които демонстрират, че пред деветнадесети век породата към този момент е съществувала.

По това време кучетата са се срещали в две разновидности - двуцветни и едноцветни, само че с течение на времето се резервират единствено сетерите, обагрени в една багра.

Тази порода се отличава със мощен ловджийски инстинкт и затова ирландският сетер е бил употребен като ловно куче още през цялото време. Той елементарно намира убития дивеч и съумява да го извади даже и от заблатени места.

В съвремието този красавец с изключение на дясна ръка на авджиите е и желан домакински любим. Той се характеризира с червеникава приблизително дълга четина, като на моменти обагрянето му може да е по-близко до оранжевото или до кафявото.

Под козината се крие стройно и хармонично развито тяло, което несъмнено изисква да бъде тренирано. Атлетичното четириного доближава височина от 60-70 сантиметра и тегло от към 30 кг.

Ирландският териер сходно на голдън ритривъра е доста отзивчиво и игриво куче, което елементарно се привързва и обича да прекарва време в компанията на хора.

Той несъмнено е измежду кучетата с интелектуален капацитет, само че в случай че не се образова в точния момент, може да прояви стремителност и неукротимост. Понякога, въпреки и рядко, може да наподобява неприятелски към близките.

Към господаря си обаче е доста влюбчив и държи да получава неговото внимание. Той не изисква от стопанина си единствено да го развежда и команда, а и да му показва физическа непосредственост. Също като котка ирландският сетер обожава да бъде глезен и гушкан.

Ако не му осигурите нужното топло отношение, кучето може да се трансформира в същински досадник. Но пък може би тъкмо в това му е чарът. Този риж красавец е подготвен да ви следва на всички места, само че пък в случай че не е добре учтив може да се разсея бързо и да се откъсне от вас.

Отглеждане на ирландски сетер в къща

Отглеждането на тази порода в къща, и най-много на двора, е скимване, което елементарно може да бъде изпълнено, стига да обръщате задоволително внимание на кутрето и да не го темперамент да се усеща самотно.

 Куче Ирландски сетер

Своенравното, пламенно и безотговорно четириногото несъмнено би се чувствало ужасно от опцията да тича на воля и да гони прелитащите врабчета, инсекти и всевъзможни дребни гадинки, които му се изпречат на пътя.

Отглеждане на ирландски сетер в апартамент

Ирландският сетер би могъл да се отглежда в апартамент, стига жилището да не е прекомерно малко. Когато си взимате такова куче, би трябвало да го извършите с ясната настройка, че то ще изисква много грижи от ваша страна.

Така да вземем за пример ще се постанова честичко да изкарвате този игривец на открито, с цел да може да се освободи от силата, която е натрупал. Изберете някоя градинка или паркче, където той да може да потича злочестина, с цел да може след това кучето да се усеща умерено в затворено пространство.

За страдание от време на време, колкото и да е щуряло кучето на открито, то може отново да спретне някоя бела у дома. Обикновено такива последици се следят, когато животното е било оставено единствено у дома и се е почуствало подценено и изоставено. Все отново този рижав красавец в действителност се нуждае от компанията на обичания си стопанин.

Ирландски сетер и други домашни любимци

За разлика от породи като ротвайлер, йоркширски териер и пинчер ирландските сетери се отнасят относително отзивчиво към останалите кучета и даже обичат да си играят с тях.

Това, от своя страна, подсказва, че кучето би живяло в естетика и с друго пале, като за предпочитане е то да е от противоположния пол.

По отношение на съжителството сред тази порода и писана стопаните не са единомислещи. И тук нещата са на кантар и зависят от доста условия.

Що се отнася до реакциите на ирландският сетер към дребосъци като зайчета, порчета, морски свинчета и хамстери, можем да кажем, че те не са изключително благосклонни. Все отново в това куче живее същински ловджия и рано или късно той ще се пробуди.

Ирландски сетер и дете

Добронамереността и любвеобилността на ирландския сетер елементарно могат да се трансферират и върху най-малките членове от фамилията.

Кучето обича децата и тяхното милване, гушкане и грижи в никакъв случай няма да му дотегнат. Въпреки това, в случай че вашият хлапак е към момента дребен, не гласувайте на четириногото прекомерно огромно доверие.

Източник: miau.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР