Ирландски регулаторен орган наложи на Инстаграм голяма глоба, след като

...
Ирландски регулаторен орган наложи на Инстаграм голяма глоба, след като
Коментари Харесай

Ирландия глоби Инстаграм с 405 млн. евро по дело за лични данни на тийнейджъри

Ирландски регулаторен орган наложи на " Инстаграм " огромна санкция, откакто следствие откри, че платформата за обществени медии е обработвала погрешно персоналната информация на младежи в нарушаване на строгите правила на Европейския съюз за отбрана на персоналните данни, оповестиха Асошиейтед прес и Българска телеграфна агенция.

Ирландската комисия за отбрана на данните заяви в имейл, че предходната седмица е взела дефинитивно решение да наложи санкция на компанията в размер на 405 млн. евро.

Наказанието е второто по величина, наложено според строгите правила на Европейски Съюз за отбрана на персоналните данни, откакто предходната година регулаторите на Люксембург глобиха " Амазон " със 746 млн. евро.

От компанията майка на " Инстаграм ", " Мета ", която е притежател и на " Facebook ", обявиха, че въпреки и да са взаимодействали изцяло с регулаторните органи по време на следствието, " не сме съгласни с метода, по който е изчислена тази санкция, и имаме намерение да я апелираме ".

Разследването на ирландския контролен орган се концентрира върху метода, по който Инстаграм демонстрира персоналните данни на консуматори на възраст от 13 до 17 години, в това число имейл адреси и телефонни номера. Разследването стартира, откакто експерт по данните откри, че консуматори, в това число и такива под 18 години, минават към бизнес сметки и в профилите им се демонстрира информация за контакт. Потребителите явно са го правили, с цел да виждат статистически данни за това какъв брой лайкове получават изявленията им.

" Инстаграм " съобщи, че следствието е фокусирано върху " остарели настройки ", които са били обновени преди повече от година, и от този момент има актуализация за дискретност за младежите, в това число автоматизирано конфигуриране на профилите им като персонални, когато се причислят.

" Продължаваме деликатно да преглеждаме останалата част от решението ", обявиха от компанията.

Съгласно разпоредбите на Европейски Съюз за отбрана на персоналните данни ирландският контролен орган е водещият регулатор за доста американски софтуерни компании с европейски централи в Дъблин.

Надзорният орган има голям брой други следствия на компании, притежавани от " Meта ". Миналата година той наложи санкция на " УотсАп " в размер на 225 млн. евро за нарушение на разпоредбите за бистрота при шерването на данни на хората с други компании на " Meта ".

 

Последвайте Епицентър.БГ към този момент и в ! 

 
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР