Бих ограничил достъпа на автомобили на Витоша и увеличаването на

...
Бих ограничил достъпа на автомобили на Витоша и увеличаването на
Коментари Харесай

Искат платен достъп до Витоша за коли

Бих лимитирал достъпа на коли на Витоша и увеличението на ресурса за естествените вложения за поддръжката на природата и цялата инфраструктура. Това би направил някогашният екоминистър Юлиан Попов, в случай че от него зависеше решаването на проблемите в планината Витоша.

" Трябва да се премисли статута на Витоша и в някаква форма да се концесионира на притежателя, с цел да може на тази основа да се изисква да се прави социална услуга. Или тя би трябвало да се изкупи назад от Столична община или от страната. А собствеността на тази инфраструктура сега е съществено сбъркана ", предложи Юлиан Попов, някогашен министър на Министерство на околната среда и водите в две държавни управления, в изявление пред БНР. 

За автомобилния трафик в планината някогашният екоминистър счита, че има просто решение – въвеждане на такса.

" Да се направи достъпът на Витоша заплатен. Технологично е елементарно, административно би трябвало политическа воля ",

предлага той.

" Трябва да има договореност сред Министерство на здравеопазването, ръководството на парка и Столична община. Тази такса да бъде в сходство с натоварването и това ще притегли доход за ръководството на Витоша. Това е и различен проблем, че Витоша няма финансиране ", разяснява Попов. 

Той добави, че Природен парк Витоша към момента няма План за ръководство и се ръководи по Плана от 2005 – 2014.

" Природните паркове се ръководят по принцип от Министерство на земеделието. ПП Витоша е неповторим случай. Не единствено, тъй като е доста красива планина,

само че се намира покрай столицата, подложена е на извънреден напън.

Тя се ръководи от Агенция по горите към Министерство на здравеопазването, резерватите в ПП Витоша са под ръководството на Министерство на околната среда и водите, огромна част от инфраструктура – подстъпи, е обвързвана със Столична община и има дребни селища, които заобикалят Витоша, нерешени имотни разногласия, а цялата инфраструктура и лифтовете е приватизирана - Витоша ски АД, което пък е от тежките недоразумения на прехода ", напомни Юлиан Попов от кое място стартират проблемите.

И е уверен:  " Няма по какъв начин казусът Витоша да се реши от една институция. Трябва доста добра съгласуваност и публично единодушие какво желаеме от Витоша. А ние не знаем какво желаеме. "

Той е останал изумен когато при него отива новата директорка на Политическа партия Витоша.

" Тя не знаеше къде са Златните мостове, не се беше качвала на Витоша. Това е резултатът от тази институционална неизясненост. "

Институционалността на Витоша не е целокупност, всеки има малко парче и дребен интерес. Ако има нов проект за ръководство, няма да реши въпроса. Той не може да задължи притежателят на лифтовете да ги ремонтира и поддържа, изясни Попов.

И съжалява, че " като министър не съумях да довърша една огромна упоритост, да вкараме Закон за ландшафта. Донякъде щеше да осветли казуса с грозните здания, които пълзят по Витоша ".                                                                                                                        
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР