В Северна Македония днес е ден за размисъл преди парламентарните

...
В Северна Македония днес е ден за размисъл преди парламентарните
Коментари Харесай

Ден за размисъл в Северна Македония преди втория тур на президентските и парламентарни избори

В Северна Македония през днешния ден е ден за размисъл преди парламентарните избори и втория тур на президентските избори, които ще се проведат на следващия ден, заяви Българска телеграфна агенция. Първи правото си на глас през днешния ден ще могат да упражнят болните и лишените от независимост.

Държавната изборна комисия (ДИК) осведоми, че за гласоподаване на президентските избори са се записали 11 123 заболели гласоподаватели и гласоподаватели в недобро физическо положение, а за парламентарните те са 11 225. Те ще гласоподават по домовете си посредством преносими урни.

Правото си на глас през днешния ден ще упражнят записаните жители на Северна Македония, които живеят отвън страната. Те могат да гласоподават единствено за президентските избори, защото не беше изпълнено законовото условие за избран брой регистрирани за гласоподаване в дипломатическите представителства отвън страната жители на Северна Македония.

На втория тур на президентските избори в Северна Македония право на глас имат 1 814 317 гласоподаватели, а на парламентарните те са с 1033 повече - 1 815 350 гласоподаватели, а разликата е поради тези, които сред първия тур на президентските избори и парламентарните са навършили 18 години.

На балотажа в президентския избор в страната жителите на Северна Македония ще избират сред Гордана Силяновска, издигната от ВМРО-ДПМНЕ, и Стево Пендаровски, подсилен за втори президентски мандат от СДСМ, а за парламентарните избори са регистрирани 17 партии и обединения.

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР