Ирина Верешчук: Помогнете на Мариупол! Това е хуманитарна катастрофаПоложението в

...
Ирина Верешчук: Помогнете на Мариупол! Това е хуманитарна катастрофаПоложението в
Коментари Харесай

В Мариупол се бият за храна. Няма ток, вода и отопление

Ирина Верешчук: Помогнете на Мариупол! Това е филантропична злополука

Положението в обсадения украински град Мариупол става все по-неудържимо. Отчаяни хора очевидно към този момент се бият за хранителни артикули. В града няма нито ток, нито вода, нито отопление. Помощ извън няма по какъв начин да дойде.

Разрушени къщи. Улици и площади, осеяни с отломки, опожарени коли – това демонстрират видеозаписи от Мариупол. Вече от няколко дни градът е под тежък обстрел, споделя кметът Бойченко и прибавя: „ Това е същински геноцид, осъществяван от съветската войска, водена от терориста Путин “, съобщи.

Запаси от вода единствено за няколко дни

Сътрудникът на Червения кръст Саша Волков, който се намира в Мариупол, споделя, че единствено майките с деца получават отбрана в подземните убежища, бензинът за генераторите бил на изчерпване, също и питателните артикули, а доста от хората били заболели заради студа и неналичието на отопление. Запасите от питейна вода съгласно Волков са задоволителни за още няколко дни, а по-късно ще би трябвало да се преварява вода от реката.

Ситуацията в Мариупол в това време става все по-драматична. По украински данни там се намират към 300 000 души, които няма по какъв начин да изоставен града. Хуманитарни организации приказват за това, че хората към този момент се биели между тях за хранителни артикули, на всички места имало плячкосвания. В града няма ток, нито вода или отопление – и то при температури под нулата.

Заместник министър-председателката на Украйна Ирина Верешчук насочи трагичен видеоапел към света: „ Помогнете на Мариупол! Това е филантропична злополука. Не можем да доставим на хората нито вода, нито, медикаменти или храни, тъй като градът от дни е под обстрел “.

Хуманитарни коридори

Русия разгласи, че ще отвори филантропични коридори за бежанци от Мариупол, Суми, Харков и Чернигов, като и от Киев. През миналата нощ и тази заран още веднъж е имало обособени офанзиви на съветската войска против Украйна. Обстрелван е бил и един атомен проучвателен реактор в Харков, Източна Украйна. Съоръжението е останало без електрозахранване, а постройката е наранена.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР