Иранското външно министерство е привикало посланика на Великобритания в Техеран

...
Иранското външно министерство е привикало посланика на Великобритания в Техеран
Коментари Харесай

Иран мъмри посланика на Великобритания заради задържането на танкера в Гибралтар

Иранското външно министерство е привикало посланика на Англия в Техеран Никълъс Хоптън по отношение на " противозаконното арестуване " на петролен танкер, пренасящ ирански нефт за Сирия, заяви иранската държавна телевизия, цитирайки представителя на иранското външно министерство Абас Мусави.

По-рано испанските управляващи оповестиха, че Grace 1, супертанкер, плаващ под флага на Панама, пренасящ ирански недопечен нефт за Сирия, е бил задържан от английски патрулни кораби край крайбрежията на Гибралтар по искане на Съединени американски щати.
 Британската войска задържа супертанкер в Гибралтар Обновена
Британската войска задържа супертанкер в Гибралтар

Нарушавал европейските наказания за недопечен нефт в Сирия и на Съединени американски щати за експорт от Иран

Британски морски пехотинци са се качили на кораба, който има потенциал от 300 000 тона нефт, рано тази заран.

Британският министър председател Тереза Мей по-късно приветства арестуването на кораба, като представителят на " Даунинг стрийт " 10 акцентира, че дейностите на управляващите на Гибралтар са изпратили " ясно обръщение ", че Обединеното кралство няма да толерира нарушение на глобите.

Първият министър на Гибралтар Фабиан Пикардо съобщи, че имало доказателства, които демонстрират, че танкерът се е опитвал да достави недопечен нефт до рафинерия " Баняс " в Северозападна Сирия, в нарушаване на глобите на Европейския съюз против Сирия. През 2011 година Европейски Съюз удари разкъсваната от война арабска страна с тежки стопански и енергийни наказания.

Междувременно Съединени американски щати постановиха свои лични тежки наказания против петролния бранш на Иран през 2018 година и заплашиха да наложат вторични наказания против всяка страна или компания, която продължава да купува енергийни запаси от страната. Англия, която остава страна по нуклеарното съглашение от 2015 година, не се подписа под тези ограничавания, макар че фирмите ѝ значително стопираха търговията с енергоносители с Ислямската република от боязън от стопански последици.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР