Иранското правителство одобри представения от Централната банка на Иран проект

...
Иранското правителство одобри представения от Централната банка на Иран проект
Коментари Харесай

Иран променя името на валутата си

Иранското държавно управление утвърди показания от Централната банка на Иран план за парична промяна. Проектът планува замяната на сегашната национална валута "риал " с нова - "туман ", оповестява ТАСС.

След промяната един туман ще подхожда на 10 000 риала, като по този метод валутата ще загуби четири нули.

Туманът е бил в придвижване в Персия (предишното име на Иран) до 1932 година, когато е сменен от риал. Сега противоположната замяна се прави за опростяване на паричните планове. Досега туманът се смяташе за неофициална парична единица. Риалът бе формалната банкнота и присъстваше върху етикетите с цените в магазините, само че в всекидневието иранците съвсем постоянно назоваха своята валута туман, което предизвикваше известно комплициране.

В резултат на инфлацията през последните години риалът доста се обезцени. В момента един американски $ в иранските обменни бюра се разменя против 39 хиляди риала.

Очаква се централната банка на Иран да промени името на валутата до две години, а замяната да се извърши последователно. Периодът, в който ще може да се употребяват и туман и риал ще продължи до три години.

Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР