Иран спира изпълнението на две от задълженията си по ядрената

...
Иран спира изпълнението на две от задълженията си по ядрената
Коментари Харесай

Иран може отново да обогатява уран

Иран стопира осъществяването на две от отговорностите си по нуклеарната договорка с " шесторката " поради решението на Съединени американски щати да се отдръпна от съглашението, заяви организация ИРНА. Президентът Хасан Рoхани съобщи, че страната ще остави за себе си запасите на обогатен уран, вместо да ги продава в чужбина. Той също по този начин заплаши да възобнови производството на обогатен уран за 60 дни. След това той даде на останалите участници в съглашението 60 дни да изберат дали да спазят финансовите си отговорности и уговорките от договорката, засягащи петрола, или да последват и поддържат глобите на Съединени американски щати. Останалите участници са Франция, Германия, Русия, Китай и Англия (със Съединени американски щати те бяха " шесторка " ).

Ако тези задължения не бъдат изпълнени, Иран ще стартира обогатяване на уран, който сега е стеснен, и ще стартира да развива своя реактор за тежка вода в Арак въз основа на проекти, направени преди договорката.

Но иранският президент съобщи, че Иран не се отхвърля от договорката. " Ние не желаеме да напущаме съглашението. Всички хора по света би трябвало да знаят, че през днешния ден не е краят на JCPOA (сделката); това е нова стъпка в границите на JCPOA ", добавя той.

Съединени американски щати едностранно се отдръпнаха на 8 май 2018 година от многостранната договорка от 2015 година, известна като Съвместен повсеместен проект за деяние (JCPOA), по силата на който Иран се съгласи да спре нуклеарната си стратегия в подмяна на премахването на глобите.

Руският външен министър Сергей Лавров съобщи на среща с иранския си сътрудник Мохамад Джавад Зариф, че обстановката към нуклеарното съглашение се развива по този начин заради безотговорното държание на Съединени американски щати, оповестява " РИА Новости ". Само Русия и Китай извършват отговорностите си по нуклеарната договорка, акцентира Зариф. Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков увери, че Москва ще продължи контактите си с сътрудниците в съюза, в това число и европейските, с цел да резервира договорката.

В същото време Израел съобщи, че няма да разреши на Иран да получи нуклеарно оръжие, предизвести министър председателят Бенямин Нетаняху.

Китай приканва за цялостното използване на нуклеарното съглашение с Иран, съобщи представител на Министерството на външните работи.

Държавният секретар на Съединени американски щати Майк Помпео направи необявено посещаване в Ирак, написа Агенция Франс Прес. Според известията повода за тази аудиенция е прилежащият Иран. Преди два дни Съединени американски щати оповестиха, че изпращат самолетоносач и съпътстващата го ударна група кораби в Близкия изток като " ясно обръщение към Иран ". Отделно Пентагонът изпраща бомбардировачи Б-52 в Близкия изток, с цел да се опълчи на " ясните индикации " за заканите на Иран към американските сили там.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР