Иран се подготвя за президентските избори, които ще се произведат

...
Иран се подготвя за президентските избори, които ще се произведат
Коментари Харесай

След смъртта на Раиси: Изпълняващият длъжността президент на Иран с първа реч пред парламента

Иран се приготвя за президентските избори, които ще се произведат на 28 юни и ще бъде определен правоприемник на починалия Ебрахим Раиси. Анализатори допускат, че измежду претендентите за президент може да бъде и самият Мохбер. Очаква се на следващия ден новият твърдолинеен парламент на Иран да избере новия си ръководител, прибавя Българска телеграфна агенция.

В речта си Мохбер приветства Раиси за неговия мандат, като означи, че добивът на недопечен нефт в Иран, който главно способства за това страната да разполага с твърда валута, е повишен до над 3,6 милиона барела на ден. Министърът на петрола Джавад Оуджи съобщи, че Иран към този момент изнася към 2 милиона барела нефт на ден, макар западните наказания против страната.

Мохбер също по този начин сподели, че при ръководството на Раиси, стопанската система на страната е останала постоянна, когато Иран през последните месеци предприе военни дейности против Ирак, Израел и Пакистан.

Малко преди този момент новият състав на иранския парламент се събра на първото си съвещание в столицата Техеран броени дни откакто при злополука с хеликоптер покрай границата с Азербайджан починаха президентът и външния министър на Иран, съобщи ДПА.

Държавното радио заяви, че законодателите в Ислямското консултативно заседание са разкрили първата сесия от законодателния интервал с декламиране на Корана.

Новият ръководител на Народното събрание ще бъде определен в идващите дни. Досегашният ръководител Мохамад Багер Галибаф ще се бори за преизбиране против религиозния хардлайнер Мохтаба Зоннур и някогашния външен министър Манушер Мотаки.

Смята се, че изборите в Иран не са нито свободни, нито почтени, защото Съветът на пазителите би трябвало да утвърди всички претенденти, преди те да вземат участие в избори, показва ДПА. Съветът се състои от шестима духовници и шестима адвокати, които работят като надзорен орган.

Хардлайнерите завоюваха тазгодишните парламентарни избори, състояли се в два тура, през март и май, при извънредно ниска изборна интензивност - под 40%, прибавя Българска телеграфна агенция.

Много ирански жители са разочаровани от политическите репресии, икономическата рецесия и несполучливите опити за реформиране на политическата система на страната. Вълната от митинги през септември 2022 година, последвала гибелта на младата кюрдка Махса Амини, беше грубо потушена от управляващите.

Политическата власт в Иран е съсредоточена в ръцете на висшия водач на страната, аятолах Али Хаменей.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР