Иран осъди остро доклад на Експертната комисия към Съвета на

...
Иран осъди остро доклад на Експертната комисия към Съвета на
Коментари Харесай

Иран осъди доклада на ООН за протестите след смъртта на Махса Амини

Иран осъди остро отчет на Експертната комисия към Съвета на Организация на обединените нации по правата на индивида по отношение на силовото потушаване на митингите в страната през 2022 година, съобщи ДПА.

(*Видеото е архивно)

" Този безразсъден отчет не е справедлив, той е привързан и неточен ", сподели представителят на Външното министерство на страната Насер Канани, представен от новинарската организация ИСНА.

Канани упрекна Комисията, че извършва поръчка на западните страни, изключително на Германия, и е финансирана от тях, с цел да популяризира " такива неистини ".

Коментарите му идват ден след публикуването на отчета на самостоятелна комисия от специалисти, основана от Съвета на Организация на обединените нации по правата на индивида в края на 2022 година по отношение на митингите в Иран.

Документът преглежда всеобщите демонстрации, които започнаха след гибелта на младата кюрдка Махса Амини през септември 2022 година Това бяха най-тежките безредици, следени в Иран в 45-годишната история на Ислямската република.

Силовото потушаване на мирните митинги и институционалната дискриминация против дамите в Иран в някои случаи съставляват закононарушения против човечеството, настояват създателите на отчета.

Хора са били убивани по време на и след митингите, използваната мощ е непропорционална, хора са били случайно лишавани от свободата си и е имало случаи на изтезания и изнасилвания, пишат те.

Амини беше арестувана от нравствената полиция в Иран поради хипотетично погрешно носене на религиозната кърпа, хиджаб. Малко по-късно тя умря в полицейския арест.

Заключението на създателите на отчета е, че тя е умряла поради физическо принуждение в ареста. Техеран постоянно изрично е отричал това и твърди, че дамата е умряла от естествена гибел, макар че доста иранци считат това за неправдоподобно.

След като умря, Амини стана знак на общонационално женско придвижване. Протестите под надпис " San, Sendegi, Asadi " ( " Жена, живот, независимост " ), освен доведоха до това от ден на ден дами да пренебрегват закона за наложително носене на хиджаб, само че и до остри рецензии към ислямската система на ръководство в Иран.

Подобни рецензии имаше и след парламентарните избори предходната седмица, бойкотирани от към 60% от иранците. Процентът се увеличи до над 75% в столицата Техеран.

Не пропускайте най-важните вести - последвайте ни в 
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР