Иран ограничи достъпа в сряда до Instagram и WhatsApp, две

...
Иран ограничи достъпа в сряда до Instagram и WhatsApp, две
Коментари Харесай

Ограничиха достъпа до Инстаграм в Иран


Иран ограничи достъпа в сряда до Instagram и WhatsApp, две от последните останали обществени мрежи в страната, на фона на митингите след смъртта на Махса Амини. 

Махса Амини беше задържана от нравствената полиция за неспазването на разпоредбите за носене на хиджаб на публично място. Арестувана, малко по-късно тя изпада в кома и издъхва. Има догатки, че е била подложена на физическо принуждение от старана на управляващите, което е довело до съдбовния край. 

От NetBlocks оповестяват сървърите на МЕТА са прекратени от голям брой интернет снабдители още в петък, малко откакто в социалните мрежи пламнаха талази от противоречие.

Смята се, че властите ограничават достъпа до Интернет, с цел да затруднят протестиращите да разгласяват видеоклипове в обществените медии, с които да генерират внимание и поддръжка.

Това не се случва за първи път. През 2019 година държавното управление още веднъж ограничи достъпа до Интернет за към седмица, с цел да помогне за потушаване на митинги, предизвиквайки най-кървавите репресии в 40-годишната история на Ислямската република.

Останалите обществени мрежи като TikTok, YouTube, Twitter и Фейсбук са съвсем изцяло блокирани, като все още могат да се изпращат единствено текстови известия или изявления, без да се споделят фотоси или видеа. Мета и Министерството на външните работи на Иран към момента не са дали формален отговор.
Протести в Иран поради гибелта на жена, арестувана от нравствената полиция
Източник: momichetata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР