Иран извърши в събота първата си публична екзекуция от повече

...
Иран извърши в събота първата си публична екзекуция от повече
Коментари Харесай

Първа публична екзекуция от две години в Иран

Иран извърши в събота първата си обществена екзекуция от повече от две години насам, заяви неправителствена организация, която осъди тази процедура като " средновековна " в миг, когато нараства загрижеността за засилващите се репресии в ислямската република.

Иман Сабзикар, наказан за убийството на полицейски чиновник през февруари 2022 година в южния град Шираз, е обесен рано сутринта на мястото на закононарушението, заяви основаната в Норвегия неправителствена организация " Ирански права на индивида ".

От там обявиха че иранските държавни медии са съобщили за осъществената обществена екзекуция и че наказаният е бил разпознат като Сабзикар, чиято присъда за обществено обесване е била доказана от Върховния съд по-рано този месец.

" Възобновяването на това брутално обществено наказване има за цел да сплаши хората да не стачкуват ", съобщи шефът на IHR Махмуд Амири-Могадам.

" Можем да засилим съпротивата против осъществяването на такива средновековни практики, като хората стачкуват повече против смъртното наказване - изключително против обществените изтезания, а интернационалната общественост заеме твърда позиция ", добави той.

Снимки, публикувани в обществените медии, потвърждавайки, че са от изтезанието, демонстрират мъж, облечен в общоприетите за Иран затворнически облекла в светлосиньо и черно, който виси на няколко метра над земята на въже, прикрепено към кран на камион.

Екзекуциите в Иран нормално се правят в границите на пандиза. Според деятелите, обществените изтезания се употребяват като възпиращ фактор, изключително когато закононарушението е обвързвано с убийството на член на силите за сигурност.

IHR съобщи, че последната записана обществена екзекуция е била осъществена на 11 юни 2020 година В момента четирима други мъже, които също са били наказани на гибел за ликвидиране на полицейски чиновници в обособени, само че сходни случаи, са застрашени от същата орис.

През последните седмици деятели показаха угриженост от възходящите репресии в Иран, защото в страната се следят необикновени митинги в изискванията на икономическа рецесия.

Известни кино режисьори и други интелектуалци са задържани, а IHR съобщи, че броят на изтезанията през първата половина на 2022 година се е удвоил спрямо 2021 година, написа БГНЕС.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР