Иран екзекутира втори затворник, задържан по време на общонационалните протести,

...
Иран екзекутира втори затворник, задържан по време на общонационалните протести,
Коментари Харесай

Втора екзекуция в Иран заради протестите

Иран екзекутира втори пандизчия, арестуван по време на общонационалните митинги, които към този момент оспорват теокрацията в страната, съобщава " Асошиейтед прес ". Смъртната присъда беше изпълнена, откакто по националната телевизия бяха излъчени фрагменти, за които се твърди, че демонстрират по какъв начин екзекутираният намушква смъртоносно мъж, след което бяга.
Прочетете още
Екзекуцията на Маджидреза Ранавард - по-малко от месец, откакто той е упрекнат, че е намушкал смъртоносно с нож двама чиновници на реда, демонстрира скоростта, с която сега Иран извършва смъртни присъди за арестуваните при демонстрациите, които държавното управление се надява да потуши.

Активисти предизвестяват, че най-малко дузина души към този момент са наказани на смърт при закрити порти. Поне 488 души са били убити от началото на митингите, започнали в средата на септември, по данни на ирански правозащитници от групата " Хюман райтс активистс ин Иран ". Други 18 200 са били задържани от управляващите.

Иранската новинарска организация " Мизан ", която популяризира правосъдни вести, заяви, че Ранавард е намушкал смъртоносно двама униформени на 17 ноември в Машхад, а други четирима е ранил.

Кадрите, излъчени по малкия екран, демонстрират мъж, който преследва различен по улица, застава зад него и го намушква, откакто преследваният пада до паркиран мотоциклет. След това нападателят, за който малкия екран твърди, че е Ранавард, бяга от мястото на престъплението.

По информация на " Мизан "  убитият е бил чиновник на " Басидж " - паравоенни доброволци под командването на революционната армия. Членове на " Басидж " бяха ситуирани огромните градове и атакуваха и задържаха протестиращи, които на доста места оказваха опозиция.

Не се афишира какъв е бил претекстът на нападателя. Посочва се само, че Ранавард се е опитвал да избяга в чужбина, когато е бил арестуван.

Машхад е заветен за шиитите град на към 740 км източно от столицата. Активисти настояват, че в Машхад е имало стачки и митинги, а магазини са били затворени по време на размириците, започнали слез гибелта на 22-годишната Махса Амини на 16 септември.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР