Иран екзекутира журналист, вдъхновил масовите протести заради икономическите проблеми на

...
Иран екзекутира журналист, вдъхновил масовите протести заради икономическите проблеми на
Коментари Харесай

Иран екзекутира журналист, вдъхновил протестите през 2017 г.

Иран екзекутира публицист, въодушевил всеобщите митинги поради икономическите проблеми на страната през 2017 година , осведоми АП.

Иранската държавна телевизия и новинарската организация IRNA оповестиха, че 47-годишният Рухола Зам е обесен рано тази заран . Не се разкриват детайлности.

През юни Зам бе наказан на гибел за " корупция на земята " - обвиняване, което постоянно се употребява при случаи, свързани с шпионаж и опит за събаряне на иранското държавно управление.

Сайтът на Зам AmadNews и основан от него канал в известното приложение " Телеграм " разпространяваха информация за организирането на митингите и уличаващи сведения за ирански публични представители.

Тези демонстрации, които започнаха в края на 2017 година, представляваха най-голямото предизвикателство пред Ислямската република от митингите на Зеленото придвижване през 2009 година Подобни всеобщи митинги имаше и през ноември 2019 година

Първоначално митингите през 2017 година бяха проведени поради внезапния скок на цените на храните . Но след това демонстрациите се разпространиха от град на град против цялата ръководеща класа.

По време на демонстрациите преди 3 година към 5000 души бяха арестувани, а 25 починаха.

През октомври 2019 година Революционната армия заяви, че е заловила Зам, който получи леговище във Франция, по време на комплицирана интервенция. Не се оповестява къде е заловен.

Зам е един от няколко опозиционери в заточение, които бяха върнати в Иран през последната година.

Франция остро подлага на критика наложената му смъртна присъда като " сериозен удар върху свободата на словото и медийната независимост в Иран ".

Журналистът се извини за дейностите си. По време на изявление през юли той заяви, че е измършавял с 30 кг от задържането му.

Зам е наследник на модернизатор от шиитското духовенство, който е работил за държавното управление при започване на 80-те година на предишния век. Мохамад Али Зам изпрати писмо до ирански медии през юли 2017 година, в което споделя, че няма да поддържа сина си за журналистическата му активност.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР