Иракските кюрди, живеещи в чужбина, започнаха гласуването в референдума за

...
Иракските кюрди, живеещи в чужбина, започнаха гласуването в референдума за
Коментари Харесай

Започна гласуването в референдума за независимост на Кюрдистан

Иракските кюрди, живеещи в чужбина, започнаха гласуването в референдума за самостоятелност на самостоятелния регион Кюрдистан макар интернационалното отрицание.

Кюрдите в чужбина ще могат да гласоподават в интернет в границите на три дни, изясни представителят на Избирателната комисия на Кюрдистан Шируан Зирари. 

Точният брой на иракските кюрди в чужбина е незнаен, добави Зирари, представен от Българска телеграфна агенция. 

Референдумът е плануван за понеделник в Кюрдистан и други зони, които Ербил и Багдад си оспорват, в това число богатата на нефт провинция Киркук. В момента тези зони се намират под кюрдски боен надзор.

Багдад гневно се опълчва на референдума, като го разгласи за неконституционен.

Против провеждането на референдума са още Турция, Иран и Сирия поради опасения, че това може да подтикне и техните кюрдски малцинства да се отделят.

Турция даже предизвести, че може да наложи наказания на Кюрдистан поради вота.

Против провеждането на референдума за самостоятелност се разгласи и Организация на обединените нации. Говорителят на генералния секретар Антониу Гутериш предизвести, че допитването ще отклони вниманието от битката против " Ислямска страна " и възобновяване на към този момент отвоюваните региони.  

Позицията на Съединени американски щати пък е, че референдумът може да провокира безредици в района и да отклони вниманието от продължаващата военна акция против " Ислямска страна " в Ирак и Сирия.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР