IPO-на британския разработчик на чипове се очертава като най-голямото през

...
IPO-на британския разработчик на чипове се очертава като най-голямото през
Коментари Харесай

Arm излезе на борсата и поскъпна с 25%

IPO-на английския разработчик на чипове се обрисува като най-голямото през 2023 година

Уолстрийт реагира въодушевено на повторната поява на Arm на борсата
(снимка: CC0 Public Domain)

Британският разработчик на референтни дизайни за чипове Arm още веднъж стана обществена компания. Вчера компанията излезе на борсата Nasdaq в Съединени американски щати под признака ARM и още в първия ден на търговията котировките ѝ се покачиха с 25%.

Като част от първичното обществено предложение, Arm продаде 95,5 милиона ADR скъпи бумаги на цена от $51 за акция, или общо $4,57 милиарда Това оскъпи компанията до $54,5 милиарда. При затваряне на борсата в четвъртък цената на акциите на Arm доближи $63,59 $, а капитализацията ѝ надвиши $65 милиарда. В резултат IPO-то на Arm стана най-голямото през 2023 година, отбелязва Блумбърг.
още по темата
Nasdaq е провела 87% от всички IPO-та в Съединени американски щати тази година. Според личните данни на борсата, тя се показва по-добре от своя съперник NYSE за 38 поредни тримесечия.

Но двете тържища имат разнообразни стандарти за листване и някои IPO-та на Nasdaq може да не дават отговор на условията за листване на NYSE, отбелязва Ройтерс. Според осведомителната организация, Arm може да помогне на други компании да последват нейния образец.

„ Това има последствия за пазара – IPO-тата могат да насърчат повече компании да станат обществени през втората половина на годината ”, разяснява Оуен Лау, старши анализатор от Oppenheimer & Co.

Участници в IPO-то на Arm са най-големите клиенти на английската компания, в това число Intel, Apple, Nvidia, Samsung Electronics и Taiwan Semiconductor Manufacturing Company (TSMC), които закупиха ADR акции на компанията за над 700 милиона $. В същото време японският софтуерен колос SoftBank резервира 90% от акциите на Arm след IPO-то.

Финансовият шеф на Arm Джейсън Чайлд сподели пред CNBC, че компанията се концентрира върху увеличение на отчисленията от лицензи и даване на своите клиенти на артикули, които костват повече, само че и вършат повече.

Arm получава забележителна част от своите доходи от отчисления за артикули, пуснати преди десетилетия. Около половината от лицензните такси, които възлизат на 1,68 милиарда $ през 2022 година, идват от артикули, пуснати сред 1990 и 2012 година

Arm Holdings Plc беше добита от японската компания Softbank през 2016 година за 32 милиарда $. Разработените от английската компания микропроцесори се употребяват в съвсем всички смарт телефони, а делът на Arm на този пазар надвишава 99%.

Разработчикът прецизира, че процесорите, основани въз основата на неговите технологии, заемат 49% от пазара, чийто размер през предходната година надвиши 200 милиарда $.

Инвеститорите в компанията залагат на това, че Arm може да усили продажбите на актуалните си клиенти и да се разшири на нови пазари. По-рано Arm беше покрай продажба на Nvidia, само че договорката се провали заради липса на регулаторни утвърждения.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР