Инвестиционният пазар и през 2022 г. е силно местен, с

...
Инвестиционният пазар и през 2022 г. е силно местен, с
Коментари Харесай

Топ сделките с бизнес имоти: "Транскапитал" и хотелите "Лион", офисът на Nexo и халите

Инвестиционният пазар и през 2022 година е мощно локален, с голям брой покупко-продажби за немного пари. Най-голямата транзакция на годината е с логистичен парцел, най-многобройните - при офисите и в ритейла. Доходността е без смяна, само че ще тръгне нагоре с лихвите, офиси се купуват основно за лично прилагане.
Покупката на логистичните центрове на " Транскапитал " в София от нидерландско-чешкия оператор на складови площи CТР за цена към 68 млн. евро е. След нея СТР, която е водач в сегмента си за Централна и Източна Европа, стана и най-големият притежател на логистични площи в България с 94 хиляди кв.м.

Друга договорка от портфолиото на същия продавач - берлинчанинът с български генезис Винсент Андреев, оглави и класацията при хотелските площи за 2022 година за 30 млн. евро по неофициална информация. Купувач е сдружение с мажоритарен притежател Владимир Табутов, който има бизнес със строителство на фотоволтаични паркове и е народен представител от " Продължаваме промяната ".

В офис сегмента покупко-продажбите са осем-девет, само че за най-голяма договорка за годината се счита (M3) с 28 хиляди кв.м разгъната застроена повърхност. Продавач е " Наксиа " на открития в България предприемач Заки Маджид. Сериозен противник е и - 25 хиляди кв.м, в която покупател е фондация, обвързвана с българската компания от хазартната група EGT, а продавач - сдружения на Любомир Минчев, Иво Евгениев и Спас Шопов. И двете покупко-продажби са на незнайна цена (догадките варират сред 25 млн. евро и 40 млн. евро), само че първата постройка е по-голяма, а и в регион, който се радва на по-голям интерес.
Реклама
Сделката за софийските е водач в ритейла за 2022 година като цена - 17.5 млн. евро. В този сегмент също е оживено - седем покупко-продажби. Сред тях вършат усещане и четири покупко-продажби с търговски паркове - за Retail Park Varna, G Center Plovdiv, Retail Park Yambol и Pernik Plaza.

Това са топ покупко-продажбите в четирите съществени сегмента на капиталовия пазар в България, който за 2022 година се прави оценка на 264 млн. евро от C&W Forton и за към 250 млн. евро по неокончателни данни на Colliers. При към 25 по-значими покупко-продажби във въпросните сегменти, някои от които и за лично прилагане, това прави приблизително по 10 млн. евро на договорка.
Местен пазар с размер към 250 млн. евро
" Обемът е доста подобен за последните години ", разяснява Георги Киров, сътрудник в Colliers, отговарящ за финансовите пазари. " Подобни размери от към 200 - 250 - 260 млн. евро са присъщи за локален пазар, на който няма огромни интернационалните вложители ", изяснява и Явор Костов, ръководещ сътрудник в Cushman & Wakefield Forton. Сходна е била обстановката през 2013, 2014, 2015 година, като в една от годините размерите падат до към 100 млн. евро. Последната изключително мощна година е 2018 година, когато пазарът доближава 429 млн. евро с помощта на огромните прехвърляния в офис сегмента - на постройките " Полиграфия " и " Мегапарк ", " Миленум център " и " Инфинити тауър ".

" От 2019 година насам пазарът е с преобладаващо локални играчи, по-малък размер на покупко-продажбите и като цяло липса на огромни транзакции още веднъж поради неналичието на интернационалните играчи. Не инцидентно интернационален вложител прави най-голямата договорка на 2022 година ( " Транскапитал " - CTP - бел. ред.) ", изяснява Явор Костов.
Реклама
Все отново 2022 година като цяло е по-силна спрямо равнищата от 2021 година, когато общият размер на покупко-продажбите е 176 млн. евро по данни на C&W Forton. Но пазарът е мощно локален без явен фокус кой сегмент господства.
Затворените покупко-продажби за парцели с приход през 2022 година са повече от нормалното по отношение на парцели за градеж и далавера Георги Киров
сътрудник в Colliers, отговарящ за финансовите пазари
Затегнато банково кредитиране
Предимно локалния темперамент на българския капиталов пазар Явор Костов отдава не на районна наклонност, а на национални специфики в две посоки - не изключително удобното банково кредитиране и неналичието на институционален артикул.

" Доходността от личния капитал на вложителите, които ще употребяват и банково финансиране, е по-лоша спрямо всяка една друга страна в Централна и Източна Европа ", споделя той.

Иван Пармаков, съучастник в Avalant, отбелязва, че особено при офисния сегмент, в който работят, следят, че банките са станали още по-взискателни и консервативни при вземането на решения кои планове да финансират. Често изискват и авансово подписани контракти за наем (preleases). От неговата консултантска позиция това е рядко изпълнимо условие, защото наемателите подписват покупко-продажби най-вече след акт 14 и когато видят сложена фасада на постройката.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР