Инвестиционният фонд към инициативата Три морета“ (3SIIF), в който инвеститор

...
Инвестиционният фонд към инициативата Три морета“ (3SIIF), в който инвеститор
Коментари Харесай

Фонд Три морета с първа инвестиция у нас

Инвестиционният фонд към самодейността „ Три морета “ (3SIIF), в който вложител е Българската банка за развиване, е придобил забележителен дял в Enery Development GmbH (Enery). Компанията ангажирана в добива на сила от възобновими източници. Тя има портфейл от 85MW опериращи активи, от които 50MW в България, кактои пайплайн от 2GW за произвеждане на слънчева сила в България, Чешката република и Словакия, Австрия и Румъния.Enery има активи в страната ни от началото на 2020г., когато придобива най-големият слънчев парк у нас – в с.Караджалово. Паркът се простира на 1000 дка и има конфигурирана мощ от над 50MW, задоволителни да захранят 27000 семейства.

С фокуса си върху развиването на фотоволтаичния бранш Enery е в сходство със тактиката на фонда за вложения „ на зелено “ и е ориентирана към реализирането на енергиен преход в района. Производството на сила от фотоволтаични източници към момента не е необятно публикувано в Централна и Източна Европа, макар изискванията с високи равнища на слънчево облъчване и съществуване на подобаващи терени. Очаква се все по-належащите условия за декарбонизация на района да дават обилни благоприятни условия за вложения в региона на възобновимите енергийни източници в кратковременен проект.

Enery съставлява третата портфейлна инвестиция на 3SIIF, като фондът към този момент е подкрепил всеки един от главните си браншове: транспортна, енергийна и цифрова инфраструктура. Сред финансираните планове са полската Cargounit – една от най-големите частни локомотивни лизингови компании в Европа, и Greenergy Data Centers – платформа за центрове за данни, фокусирана върху ЦИЕ.

Инвестицията бе оповестена от Amber Infrastructure – извънреден капиталов консултант на 3SIIF. Фондът към самодейността „ Три морета “ не разкрива информация за размера на вложенията, които прави. Той включва акционери от участващи в районната самодейност страни, в това число България посредством Българската банка за развиване, която е акционер клас „ А “ с парична вноска от 20 млн. евро. Целевият размер на фонда е сред 3 и 5 милиарда евро, като упованията са да генерира вложения на обща стойност до 100 милиарда евро. Основната цел са вложения в превоз, енергетика и цифрова инфраструктура по оста север-юг и компенсиране на разликите в развиването на обособените райони на Европейския съюз.

 обединява 12 държави-членки на Европейския съюз – Австрия, България, Хърватия, Чехия, Естония, Унгария, Латвия, Литва, Полша, Румъния, Словакия и Словения. Учредена е на равнище държавни глави през 2015 година като платформа за съдействие сред страните, ситуирани в района сред Балтийско, Черно и Адриатическо море. Една от главните ѝ цели е да ускори икономическата конвергенция сред страните от района и западноевропейските страни посредством развиване на транспортната, цифрова и енергийна инфраструктура и съгласуваност. Проектът залага на интензивно партньорство както с Европейската комисия, по този начин и с Германия и Съединени американски щати.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР