ИНВЕСТИЦИОНЕН ПОСРЕДНИКОктомври -декември 2019-аВече повече от десет години редакцията на

...
ИНВЕСТИЦИОНЕН ПОСРЕДНИКОктомври -декември 2019-аВече повече от десет години редакцията на
Коментари Харесай

Спекулантите се довериха на инстинкта си

ИНВЕСТИЦИОНЕН ПОСРЕДНИК

Октомври -декември 2019-а

Вече повече от 10 години редакцията на "БАНКЕРЪ " разгласява в края на всяко тримесечие две свои неповторими ранглисти: за най-успешно сдружение - Инвестиционен медиатор, и за най-успешно Управляващо сдружение. На тази база се дефинират и най-добре представилите се през годината структури. Ще напомним, че наградата за най-хубав капиталов медиатор в България за 2019-а завоюва "Елана Трейдинг " АД.

Сега предлагаме подреждането на капиталовите медиатори през четвъртото тримесечие на тази година съгласно критериите на "БАНКЕРЪ ". Данните, на основата на които е направено то, са показани от самите компании, от "БФБ-София " АД, употребявани са също и калкулации на редакцията. По-конкретно класацията обгръща интервала от 1 октомври до 31 декември.

През четвърто тримесечие на предходната година единадесет от компаниите, притежаващи лиценз за осъществяване на капиталови услуги у нас завоюваха точки по критериите на класацията на "Банкеръ ". Но в последна сметка единствено девет от тях откриха място в крайното нареждане. "Интеркапитал Маркетс " е новата компания, която се причисли към най-хубавите брокери. Само три от сдруженията - "Карол ", "Елана Трейдинг " и "Евро - Финанс ", взеха точки и по четирите критерия, което предопредели и подреждането им в края на декември.

"Елана Трейдинг " и "Карол " още веднъж си размениха позициите в интервала сред октомври и декември. Активната активност на брокерите на "Карол " изведе сдружението на първото място. Със събраните 36 точки (от оптимално вероятните четиридесет) то заслужи признанието за

"Най-добър капиталов медиатор "

през четвъртото тримесечие. В последната четвърт на предходната година "Елана Трейдинг " направи крачка надолу и зае второто място. "Евро - Финанс " направи най-големия скок в подреждането. Точките, които сдружението събра по четирите индикатора, го изведоха на почетната стълбица. Банковите брокери не бяха доста дейни през четвъртото тримесечие. Нито един от тях не "спечели " точки по обособените индикатори, заради което не съумяха да запишат имената си си измежду номинираните в крайното нареждане за интервала.

Противно на традицията, през трите последни месеца на предходната година

оборотът на "БФБ-София "

се намали. В края на декември на контролирания пазар брокерите изтъргуваха бумаги на обща стойност 135.14 млн. лв.. За съпоставяне, през третото тримесечие той бе 138.19 млн. лв., по данни от борсовия оператор. Този резултат е разследване от повече покупко-продажби, само че и двойно по-малък брой изтъргувани бумаги. Нито един от банковите брокери не се подреди измежду най-хубавите по оборот.

Лидер по този индикатор за следващо тримесечие е "Интеркапитал Маркетс ". Общата стойност на скъпите бумаги, които сдружението е изтъргувало през интервала, е 28.15 млн. лв.. Тази сума е акумулирана в подписаните 366 покупко-продажби, в които борсовите играчи са си разменили общо 5 679 964 акции. Най-близо до водача са варненският "Реал финанс " и "Евро - Финанс ".

Въпреки по-ниския оборот в интервала сред октомври и декември, статистиката отбелязва растеж в

броя на покупко-продажбите на БФБ-София

На контролирания пазар на финансови принадлежности бяха подписани 20 088 договора. За съпоставяне, през третото тримесечие те бяха 18 564 броя. Това пък демонстрира, че покупко-продажбите са сключвани с по-малки пакети акции. Шест от капиталовите медиатори са създали по над 1000 транзакции. "Карол " остава на върха със подписаните 6486 покупко-продажби. През миналите години това е нормалната позиция за компанията по този индикатор в класацията на "БАНКЕРЪ ". На идващите места още веднъж са познати имена - "Елана Трейдинг ", "Първа ФБК " и "БенчМарк Финанс ". Небанковите капиталови медиатори удостоверяват превъзходството си в този сегмент, до момента в който нито един от банковите брокери не влезе в групата на номинираните.

Между октомври и декември, пет от българските капиталови медиатори са подпомагали обществени сдружения при правенето на документи за

нови излъчвания от акции и облигации

Експертите на "Елана Трейдинг " и "Карол ", са работили по два плана. Докато "Евро - Финанс ", "АБВ Инвестиции " и "Реал финанс ", са подкрепили бизнес проектите на по една обществена компания. Някои от обществените компании сами приготвиха проспектите си за преставяне пред Комисията по финансов контрол и по този начин вземат от хляба на брокерите.

Числата демонстрират, че частните платформи са повишили броя на клиентите си. Но те са привлекателни и с по-добрите условия за търговия. Липсата на обществени данни за всички тези web основани системи прави подреждането по индикатора

електронна търговия на "БФБ-София "

малко условно. В края на декември различните платформи: Elana BG Trader (на "Елана Трейдинг "), Karoll Broker (на "Карол "), BenchMark BG Trader (на "Бенчмарк Финанс "), CTrader (на "Капман ") и EFOCS (на "Евро-Финанс "), регистрират повече клиенти. През първата платформа са търгували 6209 души, втората е употребена от 3047, а третата - от 2565 клиенти. Услугите на четвъртата са употребили 525 клиенти. Интернет системата EFOS (на "Евро-Финанс ") е привлякла 387 вложители.

В края на четвъртото тримесечие "Карол " е преди всичко в подреждането по индикатора.Д сдружението е с най-вече подписани покупко-продажби при онлайн търговията и е с най-голям оборот. "Елана Трейдинг " пък е привлякло най-вече клиенти. Колкото до банковите брокери, нито един от тях не съумя да се подреди измежду номинираните по индикатора.

Победителят

Инвестиционният медиатор "Карол " е небанкова институция с над 20 - годишна история на финансовите пазари. Основана през 1997-а, компанията е част от водещата в страната финансова група "Карол ". В партньорство със международните водачи CMC Markets (UK) и Interactive Brokers (USD) капиталовият медиатор предлага благоприятни условия за търговия с акции, облигации, обезщетителни принадлежности, валута, първични материали, контракти и други финансови принадлежности, както на "БФБ-София ", по този начин и на интернационалните финансови пазари. Компанията обезпечава корпоративни съвещания и набиране на капитал, предлага професионални съвещания при структуриране и изцяло ръководство на процесите по първично и вторично обществено предложение на акции(IPO/SPO), при нарастване на капитала на обществени сдружения, при дългово финансиране посредством частни и обществени облигационни излъчвания, а също и ходатайство при реализирането на търгови оферти и ръководство на самостоятелни портфейли.

"Карол " е притежател на наградата "Инвестиционен медиатор ", сключил максимален брой покупко-продажби на "БФБ-София " за осемнадесет следващи години (2002-2019 г.), троент победител в годишната ранглиста на "БАНКЕРЪ " - "Инвестиционен медиатор на годината " (2006-2008 г.), както и повторен притежател на специфичната премия за капиталов медиатор с максимален принос за развиването на българския финансов пазар (2012 и 2015 г.).
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР