Инвестициите във финтех компании глобално нараснаха с огромни темпове през

...
Инвестициите във финтех компании глобално нараснаха с огромни темпове през
Коментари Харесай

Колко голям е финтех секторът в България

Инвестициите във финтех компании световно набъбнаха с големи темпове през 2021 година Според данни на KPMG вложеният частен и обществен капитал е достигнал 210 милиарда $, нарастване с над 80% спрямо 2020 година и покрай абсолютния връх от 2019 година, когато в бранша бяха вложени към 213 милиарда $. Съдейки по тези цифри, наподобява, че секторът се е възстановил от пандемията бързо. Очакванията са още тази година да бъде доближат нов връх от над 310 милиарда $.

В България секторът също продължава да се развива. За последната година фирмите са се нараснали с над 30%. Според данни на Българската финтех асоциация (БФА) финтех промишлеността у нас се състои от над 135 компании (през 2021 г.), които са набрали над 130 млн. евро от вложителите за интервала 2020-2021 година " През последните две години 131.2 млн. евро са вложени в български дребни и междинни финтех предприятия ", показват от асоциацията в годишния си отчет за 2021 година Според данни от отчета близо 6 млн. евро идват от български вложители, до момента в който към 120 млн. евро идват от Германия, Нидерландия и Съединени американски щати.

В България се създават разнородни финтех решения, от цифрови портфейли до платформи за разплащане, като има екипи на задгранични компании, които създават решения за непознатите пазари. Освен това финтех средата се добавя от интернационалните платформи, които нямат и един човек в екипа си тук, само че пък имат огромна потребителска база.

Най-голям е секторът с цифровите разплащания. В този сегмент попадат фирмите - емитенти на електронни пари, агрегатори на заплащания и снабдители на сетълмент и клирингови услуги. Около една трета от фирмите у нас оперират в този бранш и дават отговор за към 66% от оперативните доходи на финтех промишлеността в България през 2020 година съгласно данни на БФА. Примери за такива задгранични компании, които имат интервенции в България, са Paysafe, Visa, Mastercard, както и българските " Изипей, " Борика ", " Пейнетикс " и други.
Реклама
" Ако погледнем оттатък числата, ще забележим, че цифровите разплащания на процедура са в основата на финансовия бранш както в България, по този начин и в Европа и Съединени американски щати. За реализирането им от дълго време съществува детайлна правна рамка както в България, по този начин и на равнище Европейски Съюз (ЕС), като финансовите институции са лицензирани от Българска народна банка и надлежно са под надзора му. Това дава непоклатимост в тези бизнес модели, което за вложителите значи повече убеденост и интерес към сходни компании и екипи ", разяснява пред " Капитал " Валери Вълчев, ръководител на Българската финтех асоциация. И добавя: " Чрез опцията за потребление на лиценз за разплащания в страните от Европейски Съюз на процедура български компании могат да оперират из целия Европейски Съюз, като в същото време цената за опериране на сходен бизнес е допустимо най-ниска. "

Въпреки че са показани от едвам 5 компании у нас, сегментът, обвързван с разбор на данни и кредитни рейтинги, съставлява към 11% от оперативните доходи на финтех промишлеността. В този бранш влизат компании като ирландската Experian, немската 2iq и българската Scorify. На трето място по оперативни доходи, с към 8% дял, са цифровите платформи за търговия с активи (онлайн брокери) като Nexo и Trading212 от България, както и Virtual Broker (от Канада), Activtrades (от Великобритания) и други. Това са компании, чийто бизнес е ориентиран в чужбина, а тук са развойните им и други екипи.
Нововъзникващите промишлености
Сред най-бързо разрастващите сегменти на финтех промишлеността са услугите, ориентирани към бизнеса (digital enterprise privisioning). През 2020 година секторът дава отговор за едвам 7% от оперативните доходи на финтех промишлеността, само че съвсем всяка десета компания у нас попада в този сегмент. Фирмите от финтех бранша, обслужващ бизнеса, обгръщат най-различни интервенции: API ръководство, облачни услуги, изкуствен интелект, блокчейн, цифрово фактуриране и прочие.

Компании от чужбина, които оперират у нас, в този сегмент са датската Gate2Payments, сингапурската ZotaPay, американската Taulia. Част от българските компании тук са " ЛаймЧейн " (LimeChain), която предлага блокчейн решения, основана в Пловдив, " Ви Ес Джи България " (VSG Bulgaria) и " Паггас технолоджис " (PAGGAS Technologies), които оферират софтуерни решения.
Реклама
Някои сегменти като съхранението на цифровите активи и цифровите самоличности (онлайн подписи) към момента са едва показани в България, само че е изключено да отбележат забележителен растеж през идващите години. И в двата бранша у нас съгласно годишния отчет на БФА има единствено по една компания - Assetify, платформа за ръководство на цифрови активи от София, и " Евротръст ", компания за електронна идентификация.
Всички типове техове
Цялата финансова промишленост, която с години закъсняваше да се цифровизира, сега се трансформира. Възникват нови платформи за ръководство на вложенията - Wealth Tech, които от време на време даже оферират по-добри принадлежности за разбор и от брокерите. В България в този бранш има към 12 компании. Сред тях са ирландската Taxback Group, която съгласно уеб страницата на компанията започва бизнеса си в България през 2001 година от Варна. Тя оказва помощ за връщането на налози на задгранични лица. Тук е и българската " Вендофин ", която предлага активи от вземания на аукциони онлайн.

Промените застигат и застрахователния бизнес - технологиите, свързани със застраховането, анализирането на данни, свързани с полици, както и цифровата им продажба, се назовават InsureTech. Такива компании у нас към момента се броят на пръсти - българската " Болерон " за онлайн застраховки и abexio, платформа за здравни застраховки, американската Insurify, швейцарската eCollect и други, като единствено една част са ориентирани към българските консуматори.

Иновациите във финансовия бранш постоянно се сблъскват с регулативни проблеми, което ражда и софтуерните решения в тази тенденция, известни като RegTech. В този сегмент попадат всевъзможен тип новаторски технологии, които се оправят с регулаторните провокации във финансовите услуги, в това число програмен продукт за одит, премерване на риск и сходство с избрани нормативни условия. Германската Cleversoft предлага цифрови регулативни решения и съгласно БФА оперира у нас. Нидерландската LogSentinel и българската " Нотолитикс " оферират решения, свързани със сигурността, а ОМНИО, която също е от България, предлага цифрови решения, свързани с know your customer (KYC) процедури и други услуги, свързани с регулациите.
Четено Коментирано Препоръчвано 1 Войната в Украйна 2 Политика 3 Войната в Украйна 1 Войната в Украйна 2 Политика 3 Коментари и разбори 1 Войната в Украйна 2 Политика 3 Коментари и разбори Реклама Каква е средата у нас
Активите на финтех фирмите не престават да порастват, като през 2020 година доближават рекордните 1.86 милиарда лева, само че най-важният актив е човешкият капитал. Наетите в бранша се усилват даже по време на пандемията и доближават над 8600 души, съвсем двойно повече в съпоставяне към 4400 пет години по-рано. Разходите на бранша също не престават да порастват, достигайки 1.21 млн. лева през 2020 година, от които към една трета са свързани с личния състав.

Заплатите в бранша са относително високи за България. Според данни на БФА приблизително чиновник във финтех промишлеността у нас получава към 3.8 хиляди лв. на месец, повече от два пъти повече в съпоставяне със междинната заплата в страната. Най-търсените позиции от фирмите в бранша са софтуерни инженери и проджект мениджъри. Данните на БФА също така демонстрират, че близо с 45% от всички заети във финтех промишлеността в България са дами и 62% от финтех фирмите имат най-малко една жена - член в борда на шефовете, разбивайки мита, че в IT бранша работят най-вече мъже.

Според БФА, която в отчета си цитира данни на Университета в Кеймбридж, към 2021 година 95% от финтех фирмите в България са дребни и междинни предприятия. Тоест имат по-малко от 250 чиновници на цялостен работен ден и са с под 50 млн. евро годишен оборот. Не е изненадващо, че София продължава да бъде най-големият клъстер на финтех компании в страната с към 115 компании в столицата. Повечето от останалите 20 компании също са съсредоточени главно в два града - Варна и Пловдив.
FinTech Summit 2022Какво е бъдещето на финансовите технологии, какви са опциите, само че и провокациите на този мощно възходящ пазар. По тези и доста други тематики и въпроси ще дискутират специалисти, визионери, иноватори, представители на компании от страната и чужбина, както и на централната власт и регулаторите по време на FinTech Summit 2022, която ще се организира в София на 24 март. Конференцията се провежда за пета поредна година от " Капитал ", в партньорство с F27. Повече за конференцията може да научите. Бюлетин Вечерни вести
Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.
Вашият email Записване
Реклама Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Тема Финтех
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР